La Cernăuți au fost numite instituțiile de învățământ care vor deveni Licee academice
Din 45 de școli din Cernăuți, 14 vor fi licee. Aceste instituții vor avea studii de specialitate din clasa a X-a până în clasa a XII-a. Liceele care nu au intrat în rețeaua academică vor deveni gimnazii. Un astfel de plan va fi înaintat la Direcția Regională de Educație, iar ulterior trebuie aprobat la o ședință a consiliului regional.
Despre acest lucru a decalarat Irina Tkaciuk, șefa departamentului orășenesc de educație, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Care instituții de învățământ vor fi licee:
Liceul nr.1 de profil matematic şi economic;
Liceul Filosofic şi Juridic Nr.2;
Liceul nr. 3 cu profilul medical;
Liceul Multidisciplinar Nr.4;
Liceul Nr 5 „Oriana”;
Liceul nr. 6 ”Alexandru cel Bun”;
Liceul Nr 7;
Liceul nr. 8 ”Taras Șevcenko”;
Liceul Nr 9;
Liceul nr. 10;
Liceul Nr.15 „Resurse educaționale și pregătire tehnologică” cu studiul componentei etno-culturale evreiești;
Liceul Nr 11 „Prestige”;
Liceul Sportiv Militar;
Liceul nr. 18.
Cum au fost alese instituțiile
Potrivit lui Tkaciuk, în timpul formării rețelei de licee, s-au concentrat pe capacitatea instituțiilor de a forma clase paralele, în care cel puțin o sută de elevi vor studia cel puțin trei profiluri. De asemenea, pe capacitatea de a oferi spații și profesori.
„Liceele nr. 1-11 sunt instituții de tip nou, adică cele care erau deja licee și gimnazii înainte de începerea reformei și, prin urmare, aveau specializarea și profilarea învățământului. Întrucât aceste instituții nu sunt în măsură să ofere educație pentru toți copiii dornici din clasele a 10-a până la a XI-a, apoi i-au repartizat în mai multe instituții”, spune Tkaciuk.
De exemplu, copiii din cartierele Pivdenno-Kilțeva și bulevardul Eroii Krut vor putea studia la Liceul nr. 18.
„Aceasta este o zonă imensă, iar liceul are capacitatea de a prelua toți elevii din această parte a orașului. Am trimis și o scrisoare către Administrația Militară cu o solicitare de a include Liceul nr. 12 în rețea pentru orice eventualitate să poată prelua participanții la procesul educațional din altă parte a orașului”, spune Tkaciuk.
Cum vor fi alese profilurile
Tkaciuk spune că în liceele comunității este necesar să se asigure educația copiilor în funcție de toate profilurile disponibile.
„Nu este aceeași poveste când, de exemplu, erau gimnazii sau licee cu direcție umanitară, acum toată lumea va spune că vrea un profil de limbă ucraineană sau de filologie străină și va oferi același profil. Ar trebui să fie tot spectrul de profiluri, care include: biologie, geografie, chimie, fizică. Responsabilitatea este de a oferi copiilor posibilitatea de a obține o educație conform profilului care este important pentru ei”, spune șefa departamentului de educație.
Ce se va întâmpla cu liceele care nu au fost incluse în rețeaua cademică
Rețeaua nu include zece instituții care au în prezent statut de licee. Acestea vor deveni gimnazii cu ciclul până în clasa a IX-a.
De ce școlile sunt împărțite în școli primare, gimnazii și licee?
Până în 2027 ar trebui să se formeze o rețea de licee academice în regiunea Cernăuți, unde elevii vor primi educație pe profil. În acest an, trebuie formată și aprobată lista preliminară – 59 de instituții pot fi incluse în ea în prealabil. Astfel, în unele comunități vor fi mai multe licee, și sunt și din cele unde nu sunt destui elevi, ei vor fi transportați în comunitățile învecinate.
Rețeaua de licee este formată conform reformei Noii Școli Ucrainene, care prevede că toate instituțiile vor fi împărțite în:
Școala primară (clasele 1-4);
școala de baza (clasele 5-9);
școala superioara de specialitate (clasele 10-12).
11 licee academice sunt planificate să fie formate în raionul Vijnița, alte nouă în Nistru, iar restul în Cernăuți. Oksana Sakrier, directorul departamentului regional de educație și știință, a spus despre acest lucru într-un interviu pentru Suspilne.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram