La Cernăuți au fost prezentate rezultatele proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei”, finanțat de UE
În data de 27 ianuarie a.c., la sediul Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți, s-a desfășurat conferința de încheiere a proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei”, finanțat de UE prin intermediul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.
Proiectul lansat în ianuarie 2020 cu scopul de a dezvolta turismul cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți, a fost finalizat cu succes în ianuarie 2023, în ciuda multiplelor dificultăți din ultimii ani, precum pandemia COVID-19 sau războiul din Ucraina.
Acest proiect a fost implementat de două organizații din județul Suceava (Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana”, președinte Nelu Todireanu și Asociația Juventus, președinte Vlad Grosar) și două din regiunea Cernăuți (Centrul Media BucPress, președinte Marin Gherman și Liga Tineretului Român „Junimea”, președinte Vitalie Zâgrea).
Moderatoarea conferinței, Carolina Jitaru, le-a povestit celor prezenți despre proiect, menționând că activitățile principale finanțate de UE corespund priorității „Restaurarea siturilor culturale și istorice care sporesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”. La conferință au fost proiectate unele filme documentare produse în cadrul proiectului, în special cele care se referă la patrimoniul cultural imaterial al etniilor din regiunea Cernăuți.
Despre proiect și activitățile desfășurate în cadrul acestuia au vorbit: Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Mariana Struț, vice-președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți, istoricul Serghei Hakman și ghidul turistic Angela Bota, care au fost experți invitați ai proiectului, Arcadie Moisei, reprezentantul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Larisa Belova, interpretă și compozitoare, care a participat la evenimentele folclorice interetnice din Suceava.
La eveniment a participat Dan Constantin, ministru plenipotențiar la Consulatul General al României la Cernăuți, care a menționat importanța culturală și turistică a unor asemenea proiecte sprijinite prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020. Diplomatul a precizat că îi este aproape tematica proiectului, fiindcă a fost în misiuni în țările care au fost reprezentate prin etnii în acest proiect, reiterând întregul sprijin al consulului general al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu pentru implementarea unor activități asemănătoare în viitor.
Rezultatele proiectului „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”
Cercetarea patrimoniului cultural al etniilor din Bucovina. A fost realizată o cercetare documentară privind patrimoniul cultural imaterial a 7 etnii (ucraineni, poloni, germani, evrei, ruși-lipoveni, unguri și armeni) din județul Suceava și 5 etnii (români, poloni, evrei, germani și armeni) din regiunea Cernăuți. Cercetarea documentară a fost realizată de Asociația Juventus și Centrul Media BucPress și a vizat 20 de localități din județul Suceava și 15 localități din regiunea Cernăuți. Au fost culese informații despre de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri, mituri, legende, povești și rețete din gastronomia specifică etniilor, care prezintă elemente de atracție pentru turiști.
Materiale de promovare în format trilingv. Au fost realizate materiale de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, în format trilingv (română, ucraineană, engleză). Informațiile culese în cadrul cercetării documentare au stat la baza realizării următoarelor materiale ce promovează patrimoniul cultural imaterial multietnic: un film documentar intitulat “Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier”, cu o durată de 30 de minute; 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, câte un film pentru fiecare etnie, cu o durată de 10 minute fiecare; 1.000 de DVD-uri „Repere multiculturale bucovinene” care conțin filmele documentare; 1.400 de albume foto „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”; 1.400 de cărți „Legende, mituri, povestiri și obiceiuri ale etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”; 1.000 de broșuri „Vizitați Bucovina multietnică”; 20.400 de pliante de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți; 2 filme de promovare „Turist în Bucovina multietnică“, unul în limba română și unul în limba ucraineană.
Materialele de promovare au fost distribuite la evenimentele organizate în cadrul proiectului, la instituții publice, de cultură și de învățământ, la organizațiile etniilor, la agenții de turism, la organizații neguvernamentale care promovează turismul, la unități de cazare din județul Suceava și regiunea Cernăuți și au fost postate pe site-ul proiectului. Filmele documentare au fost difuzate la evenimentele organizate în cadrul proiectului și la o televiziune din regiunea Cernăuți.
A mai fost realizat un web-site de promovare în comun a patrimoniului cultural imaterial din județul Suceava și regiunea Cernăuți, în 3 limbi (română, ucraineană, engleză) – https://bucoviniantreasure.net
Promovarea produselor și serviciilor turistice multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți
Fundația „Ana” a realizat 2 emisiuni TV și 2 emisiuni de radio de promovare a produselor și serviciilor turistice multietnice comune, care au fost difuzate la 2 posturi TV si 2 posturi radio din Suceava. Centrul Media BucPress din Cernăuți a realizat, de asemenea, 2 emisiuni TV și 2 emisiuni radio de promovare a produselor și serviciilor turistice multietnice comune, care au fost difuzate la 2 posturi TV si 2 posturi radio din Cernăuți.
Foto: Claca la Ropcea, regiunea Cernăuți
Festivalul „Tezaurul Cultural Imaterial Multietnic”
În perioada 16-18 septembrie 2022 la Suceava a fost organizat festivalul “Tezaurul Cultural Imaterial Multietnic”, în cadrul căruia a fost promovat patrimoniul cultural imaterial al etniilor din proiect prin: spectacole cultural-artistice, expoziții fotografice, gastronomice și de artă meșteșugărească, difuzarea de filme documentare și distribuirea materialelor de promovare realizate în cadrul proiectului.
A fost organizat și un simpozion cu tema “Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”, în cadrul căruia a fost lansată cartea “Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”.
Masă rotundă de elaborare a unei strategii de turism
În perioada 4-6 noiembrie 2022 Asociația Juventus a organizat la Voroneț o masă rotundă cu tema „Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și din regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, în cadrul căreia a fost concepută „Strategia comună de promovare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți“ și au fost propuse 3 trasee turistice pentru județul Suceava, 3 trasee turistice pentru regiunea Cernăuți și un traseu comun.
„Târgului de turism multicultural transfrontalier”
În perioada 25-27 noiembrie 2022 Fundația „Ana” a organizat „Târgul de turism multicultural transfrontalier”. În cadrul evenimentului au fost promovate produsele și serviciile turistice comune specifice etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, prin: spectacole artistice, expoziții fotografice, difuzarea de filme documentare, distribuirea de materiale informative, degustări de produse culinare tradiționale și organizarea de demonstrații de creare a produselor artizanale tradiționale specifice etniilor.
A fost organizat și un seminar în cadrul căruia a fost prezentată „Strategia comună de promovare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”.
Întâlniri multietnice la centrele pentru persoane strămutate din regiunea Cernăuți
În perioada 23-25 noiembrie 2022 Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți a organizat 4 evenimente de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic în 4 centre pentru persoane strămutate din localitățile Cernăuți, Herța, Igești și Storojineț din regiunea Cernăuți, Ucraina.
În cadrul acestor evenimente patrimoniul cultural imaterial multietnic a fost promovat prin: spectacole cultural artistice, degustări de produse culinare tradiționale specifice etniilor și distribuirea de materiale promoționale (geci personalizate) și de promovare (DVD-uri, cărți, albume, pliante).
Rezultatele proiectului reprezentate cantitativ
- bază de date cu patrimoniul cultural imaterial, cu potențial turistic, a 7 etnii din județul Suceava și 5 etnii din regiunea Cernăuți;
- 200 de materiale tipărite de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic;
- 15 filme de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic;
- 1 web-site de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic;
- 2 evenimente cultural-artistice de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic organizate în Suceava;
- 4 evenimente cultural-artistice de promovare a patrimoniului cultural imaterial multietnic organizate în regiunea Cernăuți;
- peste 35.000 de locuitori din județul Suceava și regiunea Cernăuți conștientizați cu privire la importanța păstrării și promovării patrimoniului cultural imaterial multietnic din zona transfrontalieră;
- masă rotundă organizată în județul Suceava pentru promovarea produselor și serviciilor turistice multietnice;
- 1 strategie de promovare în comun a produselor și serviciilor turistice multietnice din județul Suceava și regiunea Cernăuți.
- 7 trasee turistice care cuprind localități unde turiștii pot intra în contact cu patrimoniul cultural imaterial multietnic.
Urmăriți-ne pe Telegram