La Cernăuți au început lucrările de renovare a monumentelor din Cimitirul Central
În Cimitirul Central din Cernăuți a început renovarea monumentelor personalităților românești marcante. Proiectul privind restaurarea criptelor funerare pe aleea principală a fost inițiat de Societatea “Golgota” din Cernăuți. Activitățile din cadrul proiectului sunt coordonate de Vasile Rauț, președintele acestei societăți.
Anume astăzi când s-au împlinit 166 ani de la ziua nașterii renumitului istoric Dimitrie Onciul, la cripta funerară unde-i odihnesc osemintele au fost începute lucrările de renovare, fiind și estimate nenumărate lipsuri în ansamblul monumental.
„Avem proiectul de conservare și renovare a monumentului istoricului Dimitrie Onciul. El a murit la București, dorința lui ultima a fost să fie înmormântat în nordul Bucovinei, de unde a provenit. A fost adus de la Academia Română și înmormântat la Cernăuți în Cimitirul Central. După cel de al doilea Război Mondial Cimitirul Central a fost în decădere și în paragină. În 1990 când am intrat în Cimitir era pădure. Mulți copaci căzuți peste monumente, nu putea fi văzută starea lor de conservare. Acum s-a mai îmbunătățit situația, însă monumentele nu au avut niciun fel de intervenție, nici conservare preventivă nici restaurare. Acum începem să restaurăm primul monument funerar și sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu să mergem mai departe. Proiectul l-am întocmit, grație colegilor noștri restauratori metal, restauratori piatră, investigații fizico-chimie. Investigați biologice s-au făcut, deci o documentație mai complexă pentru intervențiile și metodologia de restaurare a unui monument. Mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru sprijin, Consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, Administrației Militare regionale Cernăuți, Primăriei orașului Cernăuți, care ne-au susținut și au înțeles că punerea în valoare a acestor monumente funerare dintr-un ansamblu monumental al Cimitirului Central, care pate deveni un Muzeu în aer liber – o parte românească o parte ucraineană, o parte germană, austriacă, și o parte polonă. Ar trebui pus cimitirul în valoare pentru că în așa fel s-ar putea îmbunătăți peisajul cultural din punct de vedere turistic”, a declarat pentru BucPress dr. Laurențiu Dragomir, restaurator, reprezentant al Asociației pentru protecția patrimoniului București.
Doamna Consul general al României la Cernăuți a vizitat monumentul funerar al lui Dimitrie Onciul: „Astăzi s-au împlinit 166 de ani de la nașterea istoricului Dimitrie Onciul. Tot astăzi am avut un moment trist în comunitatea românească, deoarece astăzi l-am dus pe ultimul drum pe poetul nostru, președintele Societății Scriitorilor români din Cernăuți, Ilie Tudor Zegea. Și totuși am ținut să marcăm acest moment istoric pentru comunitatea românească din Cernăuți, demararea reconstrucțiilor monumentelor funerare a marilor predecesori români. Administrația Militară regională a dat avizul pentru restaurarea a 13 cripte din Cimitirul Central. Suntem mândri să fim astăzi aici cu experți din România care se vor ocupa de restaurarea acestui monument. Asociația pentru protecția patrimoniului București în parteneriat cu Societatea Golgota au obținut finanțare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru restaurarea criptei istoricului Dimitrie Onciul din Cernăuți. Prima criptă dintre cele 17 propuse, dintre care 13 sunt avizate. Astăzi marcăm 166 ani de la nașterea lui Onciul și avem bucuria de a începe lucrările de restaurarea al acestei cripte. Iar în martie al anului viitor se vor împlini 100 de ani de la trecerea lui în neființă. Sunt înaintași ai neamului românesc și personalități marcante ale istoriei Bucovinei și trebuie să le cinstim cum se cuvine. Am onoarea că în mandatul meu se întâmplă acest lucru. Țin să mulțumesc Administrației Militare Regionale în persoana guvernatorului Ruslan Zaparaniuk și Primăriei orașului Cernăuți în persoana primarului Roman Kliciuc”, a menționat în exclusivitate pentru BucPress Irina Loredana Stănculescu.
Președintele Societății „Golgota” Vasile Rauț de multă vreme se confruntă cu diverse obstacole în inițierea proiectului de restaurarea a monumentelor din Cimitirul Central al orașului Cernăuți, dar acum toate au fost depășite.
„Proiectul restaurării mormintelor marilor înaintași români din Cimitirul Vechi din Cernăuți a fost inițiat de Societatea Golgota cu mulți ani în urmă dar am avut multe piedici. În primul rând pandemia, după pandemie războiul dar și obstacole birocratice. Fără ajutorul Asociației protecției patrimoniului și ajutorul personal al domnului Laurențiu Dragomir nu ajungeam astăzi la începutul marii restaurări. Vreau să mulțumesc frumos Asociației protecției patrimoniului și nemijlocit donului Laurențiu pentru implicare inclusiv și financiară pentru alcătuirea proiectului final a restaurării a 17 morminte cu toate analizele de laborator care sunt o procedură anevoioasă care necesită timp, răbdare și mijloace financiare. Aduc mulțumiri și Consulatului general al României la Cernăuți pentru sprijinire și implicare în sprijinirea lucrărilor și vreau să aduc mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru aprobarea acestui proiect. Sperăm că restaurarea monumentului lui Onciul este un prim pas în marea restaurare a criptelor din acest Cimitir”, a menționat Vasile Răuț.
Potrivit lui Vasile Rauț până la Capela Mitropolitană din Cimitirul Vechi sunt peste 200 de morminte în care își dorm somnul de veci personalități românești, criptele datând cu secolul XIX și XX. Multe dintre aceste morminte au fost vandalizate în perioada sovietică. Numărul criptelor cu nume românești înscrise pe ele după Capela Mitropolitană nu a fost încă estimat.
Urmăriți-ne pe Telegram