La Cernăuți continuă decomunizarea – este demontat un monument în Parcul Central
În parcul Central ”Taras Șevcenko” din Cernăuți, a început demontarea monumentului generalului sovietic Bobrov. Are loc și exhumarea osemintelor generalilor și ofițerilor superiori ai armatei sovietice din mormântul comun – vor fi reîngropate la cimitir.
Despre acest fapt a relatat șefa Departamentului municipal pentru protecția patrimoniului cultural, Victoria Didenko, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Decizia privind demontarea monumentului și reînhumarea osemintelor a fost luată în aprilie, la o ședință a comitetului executiv. Dacă în mormânt vor fi găsite oseminte și rămășițe, acestea vor fi reîngropate pe teritoriul rezervației istorice și culturale „Cimitirul de pe strada Zelena”. Permisiunile pentru aceste acțiuni au fost eliberate de Ministerul Culturii inclusiv și documentele pentru exhumare.
„Acesta este un monument istoric de importanță locală, așa că au fost întocmite documente pentru transferul lui spre conservare. Obiectul are valoare, așa că nu s-a pus problema de a-l demonta fără urmă. Ca consecință a demintării este posibilă o deteriorare neînsemnată. Fiecare element este marcat și va fi restaurat”, a spus Didenko.
Lucrările sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul lunii.
În proiectul învingător de amenajare a Parcului ”Șevcenko” monumentul generalului sovietic Bobrov este exclus. În schimb, pe locul acestuia se planifică spațiu pentru odihnă. Aspectul final al acestei zone va fi decis în timpul proiectării, a spus mai devreme viceprimarul Vasili Zazuliak.
Despre Monument
În 1969, pe locul mormântului comun a ofițerilor Armatei Sovietice din parc a fost ridicat un monument. Eroii Uniunii Sovietice – Voloșân și Bobrov au fost îngropați pe acel loc. Acești ofițeri ai armatei sovietice au luat parte la lupta împotriva nazismului pe teritoriul Bucovinei, a declarat pentru Suspilnre candidatul în științe istorice Nazarii Hristan. Înainte de război, Bobrov și Voloșin au luat parte la lupta împotriva luptelor de eliberare națională a poporului ucrainean din 1917-1921.
Anterior, într-un comentariu membrul comitetului executiv și viceprimar Vasili Zazuliak a spus că Consiliul orășenesc demontează monumente legate de trecutul sovietic și ar fi normal ca osemintele să se afle într-un cimitir. Lucrările la acest monument au fost complicate de faptul că sub monumente pot exista rămășițe.
Ce cred experții
Obiceiul de a onora liderii armatei sovietice care au participat la eliberarea teritoriilor de sub naziști a fost în general acceptat în întreaga URSS. Astfel de monumente erau de obicei ridicate în locuri de recreere culturală, a declarat candidatul în științe istorice Nazarii Hristan.
Monumentul din Parcul Șevcenko a fost ridicat la inițiativa Partidului Comunist local pentru a se alătura tendinței întregii Uniuni de „comemorare a eliberatorilor”, aceasta fiind combinată cu propaganda sovietică, spune istoricul.
„Monumentul este un simbol al erei totalitare și în condiții moderne nu poate fi în cel mai mare parc al orașului Cernăuți, pentru că, în plus, este întruchiparea armatei sovietice, a armelor sovietice”, spune Nazarii Hristan.
Potrivit urbanistului Vitalii Selâk, zonele de recreere nu ar trebui să conțină morminte. Monumentele dedicate evenimentelor tragice sau eroice sunt mai caracteristice zonelor mari, decât zonelor de recreere.
Anterior, înmormântările militare în parcuri erau temporare în timpul războiului. După încheierea ostilităților, trupurile soldaților care au murit în zonă au fost reîngropate în cimitire.
De asemenea, în țările Pactului de la Varșovia (Bulgaria, Ungaria, Albania, Republica Democrată Germană, Polonia, România) în anii 1980 și 1990, când armata sovietică se retragea din aceste țări, rămășițele soldaților sovietici au fost transferate în locuri acceptabile. locuri de înmormântare cu ceremonii.
În Bucovina, ca și într-una dintre fostele provincii ale Imperiului Austro-Ungar, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și din timpul domniei lui Iosif al II-lea, era interzisă înmormântarea oamenilor în limitele orașului. Despre asta a povestit Volodiomir Starik, istoric și șeful asociației Casei Poporului Ucrainean din Cernăuți. În vremea Austriei, s-au stabilit reguli sanitare, conform cărora oamenii erau îngropați la distanță de case.
„Înmormântarea generalilor moscoviți și a ofițerilor KGB într-un parc în care oamenii și copiii se odihnesc demonstrează doar sălbăticia rușilor veniți în Bucovina”, spune Volodimir Starik.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram