La Cernăuți, rudele militarilor au pictat ouă de Paște – acestea vor fi dăruite soldaților de pe front

La Cernăuți, copiii, mamele și bunicile militarilor au învățat să picteze ouă de Paște. Un astfel de master-clas a avut loc într-un centru de veterani, cu participarea unui istoric de artă care păstrează tradiția picturii ouălor de Paște de 15 ani.
Participanții pot pune ouăle pictate după propriile lor schițe în coșul lor de Paște sau le pot oferi soldaților din prima linie.
Despre acest lucru scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Peste 20 de persoane au participat la master-class. Printre aceștia se numără și fiul unui military decedat, Danil a pictat pentru prima dată un ou de Paște.
„Am desenat un soare, o frunză și nori. Îi voi picta în verde”, spune băiatul.
În primul rând, ei desenează împărțirea oului: în două, patru și iar cel mult, în 96 de secțiuni. Ulterior, participanții aplică ornamente pe baza propriilor schițe – pictura se face cu o pensulă încălzită și ceară. Apoi sunt vopsite cu vopsele de la culori deschise la inchise.
Vasili Bejenari, culturolog, spune că, de obicei, culorile sunt galben, portocaliu și roșu și, opțional, maro și negru. Albastrul, verdele și rozul sunt folosite mai rar în regiunea Cernăuți.
„În mod tradițional, meșterii care pictau ouă de Paști (pisanki) o făceau în zilele dinaintea Paștelui, când pasca era deja coaptă. Cuptorul era fierbinte, pasca era scoasă din cuptor, iar ouăle de Paște se puneau pe plita cuptorului ca să picure ceara de pe ele, noi nu avem cuptor și dăm oul pe la flacă ra lumânării, ștergem cu o cârpă și apoi le lacuim pentru a fixa vopseaua”, spune Bejenari.
Potrivit acestuia, de la începutul invaziei la scară largă, oamenii au început să picteze ouă în culori galben, albastru. Ele înfățișează stema și steagul și scriu „Glorie Ucrainei!”.
„Când o persoană se cufundă în lumea artei, uită de grijile cotidiene. În acest timp în care trăim trecem prin război, pierdem familie și pe cei dragi, o persoană trebuie să se umple cumva de bucurie și fericire. Prin urmare, își transmite o parte din dragostea și speranța în munca sa. În cazul nostrum pune suflet la vopsirea ouălor de Paște”, spune specialistul în artă.
Bejenari pictează ouă de Paște de 15 ani și continuă să păstreze tradiția picturii ouălor de Paște. Soția și cele două fiice s-au alăturat acestui demers. Fiecare fiică are propria ei colecție de ouă de Paște și acum își ajută părinții la master-class-uri.
„M-au învățat tatăl și mama. Și sora mea. Îmi plăcea să fac asta. Îmi ajut deja părinții. Am pictat multe exemplare, dar nu știu exact câte – nu am numărat”, spune Tetiana, fiica istoricului de artă, în vârstă de 7 ani.
Participanții la master-class pot păstra ouăle de Paște terminate și le pot sfinți la biserică sau le pot oferi soldaților din prima linie.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram