La Cernăuți s-a deschis o expoziție despre Pactul Molotov-Ribbentrop

Pe 25 martie, la Cernăuți, a fost inaugurată o expoziție documentară itinerantă despre impactul Pactului Molotov-Ribbentrop. Expoziția a fost adusă din muzeul german „Berlin-Karlshorst” și poate fi vizitată la Muzeul de Artă al regiunii Cernăuți.
Evenimentul a adunat peste o sută de vizitatori, interesați de fotografiile și documentele expuse. Panourile, inițial în limba germană, au fost traduse în ucraineană cu ajutorul cercetătorilor cernăuțeni.
Expoziția „O cicatrice peste întreaga Europă” prezintă trei aspecte principale:
- consecințele politice ale pactului și impactul său asupra diferitelor state;
- efectele sociale – ce procese au fost întrerupte și ce s-a distrus;
- memoria istorică și modul în care țările europene își amintesc acest eveniment.
Curatorul expoziției, Christoph Meissner, a explicat că proiectul a fost inițiat în 2013 și extins ulterior, pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. În cadrul expoziției, vizitatorii pot descoperi și impactul pactului asupra Ucrainei, care în 1939 era „împărțită” între URSS, Polonia și România.
În plus, expoziția oferă posibilitatea de a contribui la cercetarea istorică: vizitatorii pot scrie propriile povești despre perioada respectivă și le pot lăsa anonim într-o cutie special amenajată, unele dintre acestea putând fi incluse în viitoarele expoziții.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 14 aprilie.
Context istoric
Pactul Molotov-Ribbentrop a fost un acord de neagresiune semnat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939. Printr-un protocol secret anexat tratatului, cele două puteri și-au împărțit sferele de influență în Europa de Est, ceea ce a condus la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Prin Pactul Molotov-Ribbentrop, România pierde Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Aceste teritorii au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1940, ca urmare a acordului secret.
Urmăriți-ne pe Telegram