La Cernăuți se desfășoară Conferința Științifică Internațională „Lecturile municipale Anton Kohanovski”
În perioada 21-22 septembrie 2023, la Cernăuți se desfășoară a X-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Lecturile municipale Anton Kohanovski”.
La deschiderea conferinței au participat Marina Kiriliuk, secretarul Consiliului orășenesc Cernăuți, Mîkola Guitor, viceguvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Petrișen, rectorul Universității Naționale ”Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Dan Nicolae Constantin, consul la Consulatul General al României la Cernăuți, Sorin Bocancea, rectorul Universității ”Petru Andrei” din Iași, România. Moderatorul întâlnirii a fost Serghei Hakman, doctor în istorie, directorul adjunct al Centrului de Formare a Funcționarilor Publici și Natalia Rotar, doctor în științe politice.
La conferință au participă oameni de știință și funcționari publici din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și România, care discută problemele de autoguvernare locală și managementul municipal, interacțiunea autorităților și instituțiilor societății civice, cooperarea intermunicipală și interregională. De asemenea participanții au făcut schimb de experiență inovatoare în practicile de dezvoltare a comunităților teritoriale în contextul celor mai de succes procese de integrare europeană. Accentul principal a fost pus pe problemele implementării descentralizării puterii locale și competențelor autonomiei locale în condițiile amenințărilor la adresa securității naționale și globale.
Joi, 21 septembrie a avut loc o ședință plenară „Stabilitatea sistemului de autoguvernare locală în contextul integrării europene și euro-atlantice a Ucrainei în condițiile agresiunii militare externe”. Participanții au analizat factorii care afectează capacitatea comunităților de a rezista situațiilor de criză și influențelor externe negative atât din punct de vedere istoric cât și în plan contemporan, disponibilitatea resurselor economice, umane și materiale necesare, a sistemului de apărare civilă etc., un mare rol revine adoptării prompte a deciziilor de conducere, și sistemului stabilit de comunicare și coordonare între autorități, locuitori ai unei unități teritoriale, între sectorul public și afaceri etc.
Un factor important în asigurarea funcționării stabile a comunităților încă de la începutul invaziei la scară largă a fost sprijinul acordat de partenerii din străinătate, fapt care cu timpul va duce la transformarea unei simple solidarități într-un parteneriat euro-atlantic.
Aspectele practice ale activităților autorităților locale au fost luate în considerare în cadrul mesei rotunde „Activitățile de proiect ale organelor de autoguvernare locale ca cheie pentru dezvoltarea comunităților teritoriale în condițiile legii marțiale”.
În cea de-a doua zi a conferinței urmează să fie discutate problemele de integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei.
De asemenea a avut loc prezentarea volumului de lucrări științifice “Puterea și administrarea”, ediția a noua, în care fost publicate articole științifice create în baza mesajelor și prezentărilor din cadrul ediției conferinței științifice din anul trecut.
Organizatori ai Conferinței științifice: Centrul Regional de Formare a Funcționarilor Publici și Catedra de Politologie și Administrare Publică a Universității Naționale de Stat “Iurii Fedkovici” în colaborare cu Consiliul Regional Cernăuți, Consiliul orășenesc Cernăuți și cu sprijinul reprezentanței Fondului Hanns Seidel în Ucraina, Republica Moldova și România.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram