La mulți ani, Simion Gociu! Poetul și jurnalistul cernăuțean împlinește 75 de ani
„Aproape fiu al tăcerii îndelungi, cu privirea apretată de ochelarii mari, scânteind printre cuvinte precum bobul de grâu de-a lungul şi de-a latul spicelor, cu mersul apăsat precum paşii amurgului peste lume, Omul acesta îndurerat mereu în aparenţă, dar şi la propriu de multe ori, vedea lumina zilei la 1 septembrie 1948 în satul Molniţa, raionul Herţa, într-o familie de ţărani gospodari”, scria Ion Mărgineanu despre poetul și jurnalistul Simion Gociu.
El absolvă Şcoala Medie în localitatea Horbova, apoi lucrează pe un şantier de construcţii, ca apoi, ca student, să termine Facultatea de Filologie, Secţia Limba şi Literatura Română a Universităţii de Stat din Cernăuţi. Debutează cu versuri în ziarul regional „Zorile Bucovinei”, în 1964, iar în 1984 îi apare primul volum de versuri la Ed. „Carpaţi” din Ujgorad, ca mai apoi să tipărească lucrările „La ţărmuri de suflet”, „Oul gastronomiei”, „Lacrima toamnei”, „Sincer vorbind”, „Bună dimineaţa, Septembrie”, „Priponul căprioarelor”, „Dar cine eşti tu?”, „Simt-a vară”, „Ambasada vacanţei” etc. – cărţi de poezie publicistică, pentru copii.
A fost rând pe rând: redactor la „Zorile Bucovinei”, profesor în diverse școli cu predare în limba română, iar în 1992 fondează „Gazeta de Herţa”, apoi săptămânalul republican „Concordia” şi revista pentru copii „Făgurel”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Ucraina, Moldova şi România.
Prin Decretul nr. 341 din 7 august 2000, Emil Constantinescu, președintele României, i-a conferit poetului Simion Gociu medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” pentru contribuțiile importante aduse la studierea și difuzarea operei eminesciene. În anul 2010, Societatea Culturală „Ștefan cel Mare – Bucovina” din Suceava i-a decernat poetului și jurnalistului Simion Gociu din nordul Bucovinei titlul de „Omul Anului 2009”, el fiind distins cu „Crucea de Aur Sf. Ștefan cel Mare” în cadrul celei de-a VIII-a ediții de decernare a premiilor anuale.
O undă expresionistă a încercat, la un moment dat, să pătrundă în poezia lui Gociu, dar fără mari şanse de succes, pentru că, opinează criticul Ștefan Hostiuc, „a întâlnit în cale o prea îngustă portiţă”. Chemarea „cuvântului”, a „poeziei”, a unor profunde „rosturi” transfigurate (în general un anumit „aer livresc” disipat în muzicalizări și enunțuri cam sentimentale) este mai evidentă în poezia lui Simion Gociu, de aici și aplecarea sa pentru registrul ludic și o întreagă literatură pentru copii (o fațetă deloc de neglijat a scrisului său), menționează Zenovie Cârlugea.
Astăzi poetul și publicistul Simion Gociu împlinește 75 de ani! Alături de alți reprezentanți ai generației sale, Simion Gociu este un simbol al rezistenței prin cultură și limbă, un luptător pentru adevărul istoric! La mulți ani!
Simion Gociu, invitatul BucPress la Radio Cernăuți (Arhivă, 2018)
Urmăriți-ne pe Telegram