La Ujgorod a avut loc un masterclass de pictat ouă de Paște cu ceară

13 participanți au învățat cum să picteze ouă de Paște în tehnica tradițională cu ceară la Muzeul de Arhitectură și Trai Popular din Transcarpatia.
10 copii, o pedagogă socială de la fundația caritabilă „SOS Satele Copiilor Ujgorod” și două tinere adulte au participat la masterclass. Cum să realizeze ouă tradiționale folosind tehnica veche de pictat cu ceară, adulții și copiii au învățat de la șefa secției de expoziție și cercetare științifică, Victoria Simkovych. Detalii – urmăriți materialul.
Meșteșugul a explicat că, pentru pictarea ouălor, se folosește tehnica cu ceară – una dintre cele mai vechi tehnici.
„În Transcarpatia, ouăle sunt de obicei pictate în două sau trei culori, folosind un chibrit sau o bețea. Modelele sunt inspirate din ceea ce văd în jur – frunze, cruce, crenguțe de brad, dar pot include și păsări sau pești. Vom picta un ou din Transcarpatia, un ou din zona Boikilor cu două culori, cu modele de cruci drepte și înclinate, cu elemente de coarne de berbec și crenguțe de brad”, explică meșteșugul.
La masterclass au participat 13 persoane, printre care și Alexandra, care a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment. „Mi se pare interesant să învăț tradiția ucraineană de a picta ouă. Nu am mai făcut asta înainte, este prima dată când țin un astfel de instrument. Ni s-a oferit un model, care mi s-a părut cel mai frumos. Mi-a plăcut că are o cruce, deoarece Paștele este despre Învierea lui Hristos, așa că am vrut să pictez ceva de acest fel”, spune Alexandra, participantă la masterclass.
Pentru prima dată a pictat un ou și Sofia, în vârstă de 9 ani. „Mi se pare foarte interesant cum pictez un ou. Am desenat mai întâi cu creionul, iar apoi cu ceară. Trebuie să încălzești instrumentul mai întâi și apoi să pictezi. O voi aduce acasă și o voi arăta familiei mele”.
„Mai întâi am desenat conturul cu creionul, apoi cu instrumentul de ceară, iar apoi l-am scufundat în vopsea albastră. Mi-a plăcut foarte mult”, povestește și Bogdan, în vârstă de 9 ani, arătând oul pe care l-a pictat singur.
Masterclass-ul a fost cu plată, costând 250 de grivne de persoană. Participarea copiilor a fost sponsorizată de reprezentanții fundației caritabile „SOS Satele Copiilor Ujgorod”. Pedagoga socială, Oksana Yaremenco, explică faptul că fundația lor se ocupă de familiile de refugiați și de cele care au nevoie de ajutor, în special de copii cu vârste între 0 și 18 ani. „Este o oportunitate foarte bună de a le vorbi copiilor despre regiunea Transcarpatia, despre obiceiurile și tradițiile sale, de a auzi dialectul din Transcarpatia și de a învăța această tehnică, pentru că acești copii vor păstra amintirea că au realizat un ou transcarpatic, pictat cu ceară”, spune Oksana Yaremenco.
Ouăle pictate de participanți au fost luate acasă de aceștia după masterclass.
Urmăriți-ne pe Telegram