75 de ani de la fondarea NATO și 20 de ani de apartenență a României la NATO – masă rotundă la Universitatea din Cernăuți
Universitatea Națională ”Iurii Fedkovici” din Cernăuția a găzduit masa rotundă ”Parteneriatul de securitate ucraineano-român în contextul aderării Ucrainei la NATO”, potrivit corespondentului BucPress Cernăuți.
Masa rotundă a fost organizată cu prilejul aniversării a 75 de ani ai Alianței Nord-Atlantice și a celor două decenii de la aderarea României la NATO. Evenimentul s-a desfășurat la Cernăuți grație efortului depus de misiunea diplomatică a României, condusă de consulul general, Irina Loredana Stănculescu, în parteneriat cu Administratia Militară Regională Cernăuți, Consiliul Regional Cernăuți, Centrul Regional de Perfecționare din Cernăuți, Universitatea Națională ”Iurii Fedkovici” din Cernăuți, organizația ,,Centrul Narațiunilor Politice ale Democrației”.
Moderatori ai mesei rotunde au fost doctorul în științe istorice Serghei Hacman, politolog și fostul consul general al României la Cernăuți, dr. Dorin Popescu, analist de politică externă, președintele Asociației “Casa Marii Negre”.
Cuvinte de salut au rostit: gazda evenimentului, rectorul Universității din Cernăuți, Roman Petrîșîn, vice-guvernatoarea regiunii Cernăuți, Aliona Atamaniuk, vice-președintele Consiliului regional Cernăuți, Mihailo Pavliuk, secretarul Consiliului executiv al Primăriei Cernăuți, Serhii Dobrjanskii, ambasadorul, reprezentatul permanent al României la NATO, Dănuț- Sebastian Neculăescu, consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, directorul Centrului regional de perfecționare a cadrelor administrative, Mîkola Iarmîstîi.
Cu discursuri au venit ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Kiev, Alexandru Victor Micula, profesorul de la Universitatea Națională Tehnică a Ucrainei „Institutul Politehnic din Kiev numit după Ihor Sikorskii”, Evhen Magda, coordonatorul Departamentului de studii diplomatice al Institutului diplomatic român, Mihai Constantinescu, profesorul Catedrei de relații internaționale și comunicații sociale al Universității din Cernăuți, Serhii Feduniak, rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea, șeful Catedrei de relații internaționale și comunicații sociale a Universității Naționale din Cernăuți, Vitalii Makar, lectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Marcela Șlusarvciuc ș.a.
În discursurile sale, participanții au subliniat importanța desfășurării mesei rotunde ucraineano-române atât pentru Ucraina, cât și pentru România, două țări vecine și prietene. România, fiind și ea o țară postcomunistă poate folosi ca un exemplu de aderare la Alianța Nord-Atlantică NATO, atât pentru Ucraina, cât și pentru alte țări din Europa.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram