Laboratorul Centrului Oncologic din Cernăuți renovat și modernizat cu 12 milioane de grivne
Laboratorul Centrului Oncologic din Cernăuți a fost recent supus unui proces de renovare și modernizare, implicând o investiție de 12 milioane de grivne. Această îmbunătățire va permite efectuarea unui număr mai mare de analize, transmite audiovizualului public Suspilne Cernăuți.
Modernizarea laboratorului a inclus renovarea completă a clădirii și instalarea unui echipament automatizat, inexistent în niciun alt spital din regiune.
Noul echipament permite realizarea de analize generale ale sângelui, cardiologice, hematologice, reproductive și virale. Această tehnologie este complet automatizată, menținând temperatura optimă și determinând dozarea corectă a materialului. Acest lucru accelerează procesul de lucru al personalului de laborator și îmbunătățește acuratețea rezultatelor obținute, conform declarațiilor șefei secției de cercetări clinico-morfologice, Marina Popova.
În trecut, rezultatele analizelor erau procesate în câteva zile, dar acum pot fi furnizate în aceeași zi în care este recoltat materialul.
„Până acum lucram mai mult manual și exista un factor uman. Avem pacienți în secție care necesită tratament radiologic și chimioterapie paliativă. Era nevoie să li se facă un indicator imunohistochimic pentru a minimiza bolile infecțioase. Acum avem rezultate în câteva ore și putem spitaliza pacienții într-un anumit departament”, spune Popova.
De asemenea, noul echipament permite realizarea unui număr mai mare de cercetări, potrivit biochimistei Inna Mihailiuk. Cu echipamentul vechi, într-o zi puteau fi efectuate aproximativ 700 de cercetări, în timp ce acum se pot realiza aproape 1200.
„Când aveam multe cercetări, puteam sta până la ora opt seara, deoarece probele trebuiau examinate în aceeași zi. Acum putem efectua aceeași cantitate de cercetări până la ora patru după-amiaza”, spune Mihailiuk.
Înainte de renovare, clădirea în care se afla laboratorul nu respecta normele sanitare și a primit observații din partea Ministerului Sănătății. Cu echipamentul nou instalat în laborator, Centrul Oncologic poate concura cu instituțiile private de diagnostic.
„Laboratoarele private oferă servicii cu plată, în timp ce noi efectuăm toate investigațiile gratuit pentru pacienții care au o trimitere electronică. Într-o zi, putem primi aproximativ trei sute de pacienți, uneori chiar patru sute”, a menționat directorul general al centrului, Igor Malîșevski.
Renovarea laboratorului a implicat costuri de aproximativ 12 milioane de grivne, fiind modernizate spațiile care ocupă peste 600 de metri pătrați. De asemenea, s-au achiziționat peste șapte echipamente noi, iar aceste investiții au fost finanțate din colaborarea cu Fondul Național de Asigurări Sociale de Sănătate.
Urmăriți-ne pe Telegram