Lupta sângeroasă pentru Avdiivka
Lupta pentru orașul Avdiivka a devenit în această toamnă cea mai aprigă bătălie din război iar valurile de asalturi rusești nu au reușit să pătrundă până acum.
Carlotta Gall, corespondent de război al The New York Times, a petrecut o săptămână discutând cu soldații și comandanții ucraineni implicați în bătălia pentru Avdiivka.
Hornurile înalte ale uzinei de cocs Avdiivka se disting pe linia orizontului. Lângă ea, o grămadă de zgură se întinde spre cer, oferind un punct înalt cu vedere spre orașul Avdiivka și satele din jur.
Cele două repere au fost în centrul unor lupte furibunde începând cu 10 octombrie, când mii de soldați ruși au început o nouă ofensivă majoră în estul Ucrainei pentru a cuceri Avdiivka, un premiu mult râvnit care ar extinde controlul Rusiei asupra regiunii miniere de cărbune din Donbas.
Cu toate acestea, în câteva zile, această bătălie pentru Avdiivka se anunța a fi poate cea mai costisitoare din război pentru Rusia. Artileria ucraineană a distrus coloanele blindate rusești în apropierea orașului, iar dronele înarmate cu explozibili au doborât infanteria în timp ce aceasta cobora din vehicule și avansa pe jos, potrivit soldaților și comandanților ucraineni, bloggerilor militari ruși și analiștilor militari independenți.
Valuri de soldați ruși au escaladat mormanul de deșeuri industriale pentru a câștiga înălțimile acestuia. De fiecare dată au fost tocați de artileria ucraineană.
La aproape trei săptămâni de la începerea bătăliei, armata rusă nu a reușit să facă rapidul progres pe care și-l dorea. Aceasta a pierdut sute de oameni și peste 100 de vehicule blindate și tancuri, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, iar potrivit relatărilor ucrainenilor, a pierdut de două ori mai mult. În direcția principală a atacurilor, a avansat abia un kilometru și jumătate, iar în alte locuri doar câteva sute de metri.
După cum au constatat ambele părți în aproape doi ani de lupte cu artilerie grea, un asalt mecanizat împotriva unei linii defensive puternice este întotdeauna o experiență brutală.
Ucrainenii înregistrează și ei pierderi grele; un soldat a descris cum doar șase soldați din unitatea sa de peste 50 au rămas nevătămați după primele zile de luptă.
Pierderile rusești de la Avdiivka sunt chiar mai numeroase decât cele suferite de armata rusă în bătăliile de anul trecut și la Vuhledar în martie anul acesta, au declarat oficialii și analiștii ucraineni.
Acele pierderi anterioare de echipamente au limitat grav capacitatea Rusiei de a manevra așa cum plănuise, iar noile pierderi ar putea să îi împiedice din nou operațiunile în același mod, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un grup de cercetare cu sediul la Washington D.C.
Orașul a fost ținta tunurilor rusești încă de când forțele proxy rusești l-au cucerit și apoi l-au pierdut în favoarea forțelor ucrainene în 2014.
„Cel mult am avut o jumătate de zi de liniște”, a declarat un fost deputat care acum servește în Brigada 109 de apărare teritorială din apropierea orașului, orașul său natal. „Dar acest asalt a fost cel mai dur pe care l-am avut în tot războiul”.
El a cerut să fie identificat doar prin indicativul său de apel, Deputat, din motive de securitate, așa cum au făcut toți militarii intervievați pentru acest articol.
În ultimii nouă ani, Avdiivka a devenit un bastion al apărării Ucrainei în estul țării. Orașul se află la câțiva kilometri de Donețk, cel mai mare oraș din provinciile estice controlate de Rusia, la mică distanță de aeroportul și de principalele sale instalații.
Chiar dacă trupele ucrainene au pierdut teritoriul din jur, au continuat să blocheze utilizarea de către Rusia a principalei autostrăzi și a căii ferate de-a lungul liniei de front.
Acest lucru conferă orașului Avdiivka o valoare militară strategică, deoarece capturarea acestuia ar împinge forțele ucrainene înapoi de la pragul Donețkului și ar deschide principalele rute feroviare și rutiere pentru forțele rusești din zonă.
Dar are și o valoare politică. Capturarea orașului după atâția ani de rezistență ar fi o lovitură majoră pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, care se îndreaptă spre iarnă.
Majoritatea locuitorilor din oraș au fugit sub bombardamentele rusești necruțătoare. Din populația de 36.000 de locuitori de dinainte de război, nu au mai rămas mai mult de 1.000 de persoane, au declarat oficialii. „Cei mai mulți sunt pensionari”, a declarat Lyuty, comandantul unei unități de forțe speciale a Ministerului de Interne din oraș. El a fost aspru la adresa civililor care au refuzat să plece, spunând că se pun pe ei înșiși și pe oamenii săi în pericol.
Urmăriți-ne pe Telegram