Maghiarii din Ucraina nu-l mai văd la fel de bine pe premierul Viktor Orban din cauza simpatiilor pro-ruse ale acestuia – Financial Times
De la izbucnirea războiului, comunitatea maghiară din Transcarpatia se simte din ce în ce mai apropiată de Kiev și mai puțin de Budapesta, unde premierul Viktor Orban și-a întărit legăturile cu președintele rus Vladimir Putin, scrie ziarul american Financial Times, articolul devenind viral în presa de la Kiev.
Publicația precizează că maghiarii sunt cel mai mare grup etnic minoritar din Transcarpatia. Anterior, acesta număra aproximativ 150.000 de persoane, iar acum – 70-80.000 de mii.
Financial Times scrie că, după anexarea de către Rusia a Crimeei și a unei părți din Donbas în 2014, Kievul a încercat să consolideze identitatea națională a ucrainenilor. Prin urmare, în 2017, a adoptat o lege care, într-o anumită măsură, restricționează drepturile minorităților, inclusiv în domeniul educației. Acest lucru a înfuriat comunitatea maghiară și a făcut-o să-l susțină pe Orban. Dar, după invazia la scară largă de anul trecut, majoritatea maghiarilor din Transcarpatia au alte puncte de vedere.
Comunitatea maghiară “a suferit de pe urma consecințelor” conflictelor de lungă durată dintre Budapesta și Kiev. Statutul maghiarilor – în special dreptul la educație în limba lor maternă – a fost mult timp o sursă de dispută între Ungaria și Ucraina. În discursul din acest an, în care Orban și-a prezentat viziunea politică, el a acuzat Kievul de „ugrofobie” De asemenea, el a amenințat în repetate rânduri că va bloca cererile de aderare ale Ucrainei la UE și NATO din cauza drepturilor minorităților.
“Obișnuiam să mă consider un maghiar cu cetățenie ucraineană. Acest lucru s-a schimbat când Orban a spus că nu este războiul lui și că ar trebui să fim de acord cu o încetare a focului. Ceea ce face Orban… nu face decât să avantajeze interesele altora”, spune György Buletsa, director al unei companii care importă bunuri din Ungaria. “Războiul a schimbat totul. Maghiarii din Transcarpatia nu îl mai susțin pe Orban”, a adăugat el, citat de ziarul american.
“Moscova încearcă cu adevărat să stârnească tensiuni etnice”, spune Iaroslav Halas, care a fost șef adjunct al administrației regionale și care este pe linia întâi a frontului. În 2018, centrul cultural maghiar din Transcarpatia a fost atacat de două ori. Deși nimeni nu a fost rănit, SBU a lansat o anchetă amplă. Halas a declarat că a lucrat îndeaproape cu serviciul și a aflat că prima explozie a fost realizată de un grup de polonezi cu relații rusești. A doua explozie a fost o afacere pur rusească.
“Moscova a vrut să toarne gaz pe focul pe care îl aprinsese legea privind educația”, a declarat Halas. “La momentul atacurilor, Ucraina avea informații că Rusia a identificat Transcarpatia ca fiind o zonă vulnerabilă pentru a exploata tensiunile etnice și, în cele din urmă, chiar pentru a separa regiunea de Ucraina”, a adăugat fostul oficial ucrainean.
“Legăturile dintre Budapesta și Kiev erau tensionate, iar Rusia a văzut o oportunitate de a interveni”, a explicat Halas pentru Financial Times.
Cu toate acestea, după invazia din 2022, rușii au început să acorde mai puțină atenție Transcarpatiei. La fel ca Halas, sute de etnici maghiari s-au alăturat apărării și au ajutat la eliberarea satului Ambarne din regiunea Harkov la 23 octombrie, care a coincis cu sărbătoarea națională a Ungariei care comemora revoluția antisovietică din 1956.
Videoclipul postat la momentul respectiv, care îl arată pe locotenentul Fedir Șandor și doi camarazi ținând steaguri ucrainene și maghiare și strigând “Înainte, Ungaria!”, a devenit viral. După aceea, Șandor a primit sute de oferte de ajutor din partea cetățenilor maghiari: în decurs de două săptămâni, unitatea sa a început să primească echipamente vitale, inclusiv încărcătoare de baterii, drone și radiouri.
Potrivit estimărilor lui Șandor, există 374 de maghiari pe linia frontului, dintre care 31 au fost uciși în luptă.
“Ungaria este în inimile și mințile noastre ca o patrie-mamă, dar noi trăim în Ucraina, suntem ucraineni de origine maghiară. La fel ca maghiarii care au luptat în armatele americane și britanice în cel de-al Doilea Război Mondial, când Ungaria era aliatul Germaniei”, a declarat Șandor.
Urmăriți-ne pe Telegram