Maica Domnului – bucuria tuturor mâhniților și mângâierea întristării
Bucură-te ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei!
Luca I,28
Numind-o așa, inima credincioasă crede neîndoielnic, că Maica Domnului are visteria nesecată de mângâiere pentru oameni și de întărire pe căile lor pământești. La sfânta icoană o vedem pe Maica Domnului strângând la sânul de mamă pe Dumnezeiescul Prunc. Maica Domnului dorește, fără îndioială, ca noi să fim vrednici fii ai Fiului născut de Ea.
Maica Domnului este cea mai înaltă sfințenie omenească cunoscută și cinstită de Sfânta Biserică Ortodoxă. Călăuziți de cuvântul lui Dumnezeu, de poruncile Apostolilor și a întregii Biserici vechi creștine, noi înconjurăm numele Maicii Domnului cu cea mai înaltă cinstire și ne plecăm înaintea ei cu simțământul celei mai adânci cucernicii. Începutul acestei cinstiri a Maicii Domnului și a cucerniciei iubirii către Dânsa a oamenilor își trage izvorul din timpul vieții pământești a Hristosului cel Viu și din primele zile ale ființării pe pământ a Bisericii Creștine.
Maica Domnului reprezintă în cer dulceața feminină și nemărginita dragoste maternă. Cu puterea nevinovăției, supușeniei, curajului și blândeței ei, înfruntă legile cauzalității și simpla dreptate absolută și mecanică a universului acestuia împlătoșat în stricta-i dreptate.
Inima ortodoxă iubește cu iubire necondiționată pe Maica Sa Cerească. Către acest izvor de iubire ea se îndreaptă cu nenumărate cuvinte în rugăciunile creștinilor. Cele mai frumoase, cele mai gingașe cuvinte le aducem Maicii Domnului și din aceste cuvinte se împletesc, ca o dantelă subțire, nenumăratele acatiste și cântări închinate Maicii Domnului.
Fiecare sărbătoare în cinstea Maicii Domnului este o zi sfințită pentru inima credinciosului. Cu o energie deosebită simțim în aceste zile iubirea Ei pentru noi și dorim să arătăm iubirea noastră prntru Ea, prin slujbele praznicale închinate Ei. Aceste slujbe au o semnificațe aparte prin cuvintele de laudă, de doxologie, mulțumire și rugăminți, precum și de iubirea noastră pentru Maica Domnului.
Maica Domnului caută pe cei pierduți și se roagă pentru noi, cei, care ne pierdem sau care suntem pierduți să ne mântuim. Pe calea spre această mâmtuire, suntem datori „ să ne dezbrăcăm de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui, să ne îmbrăcăm cu cel nou ( Cal 3 9-10; Ff 4, 22-24), să ne împodobim cu smerenie și curăție, cu omenie și bunăvoință și cu milă față de cei asupriți și împovărați.
Pentru noi Maica Domnului este maica mereu să ierte, să se roage, să îndrăznească a cuprinde pe Domnul cu termeritatea ei de mamă să-l roage pentru noi. Ea se roagă neîncetat pentru dreptate (cum crede Isac Sirul) pentru toți păcătoșii vinovați, greșiții să-i miluiască Maica Domnului nu cunoaște hotare, se află mereu în preajma oropsiților, ca în cântecul lui George Brassens; lângă femeia nevinovată, crunt bătută de un soț bețiv, lângă copilul alungat din casa părinților, lângă schilodul lovit și ocărât pe stadă de o ceată de derbedei, lângă infirmul nevindecabil, pe care nu are cine-l îngriji, lângă torturatul care tocmai nu mai rabdă și e gata să cedeze.
Pentru creștini, Maica Domnului e izvorul lacrimilor, neobosită apărătoare (avocată) nerușinată (fără de rușine, de sfială) și stăruitoarea noastră solitoare împotriva dreptății stricte.
Maica Domnului așteaptă de la noi proslăvirea sfântului său nume nu numai din buzele noastre, ci și din inimile noastre, ci și din străfundurile sufletelor noastre.
Maica Domnului dorește, fără îndoială, ca noi să fim vrednici fii ai Fiului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Cred că una din datoriile noastre, ale credincioșilor, este și aceasta de a face penitență pentru altul, de-a lupta pentru viață altuia, căci mai mare iubire nu poate fi decât a-ți da viața pentru celălalt, a face penitență în creștinătatea ta, pentru cel disperat și însingurat, pentru cel aflat în pragul deznădejdii sau sinuciderii, pentru cel ce și-a pierdut sensul vieții, pentru bolnav și suferind, pentru orfan și abandonat, pentru cel blând, pentru muribunzi și nefericiți pentru orbi, pentru toate durerile și suferințele, scârbele omenești. Să tremuri pentru pasărea înghețată pe drum, să te pătrunzi de lacrima durerii pentru veștejirea florii de o zi.
Maica Domnului este un izvor nesecat de dovediri ale iubirii ei și a grijii sale de noi. De aceea, inimile credincioșilor o numesc: bucuria tuturor îndureraților, alinarea întristărilor și durerilor, cercetașa pierduților.
Când în nevoile noastre mergem spre dânsa și ne îndreptăm către ea cu rugăciuni, noi aflăm aceste bucurii, aceste mângâieri.
Orice icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului este cronica vie a faptelor ei minunate. Să ne rugăm Maicii noastre cerești cu credință și nădejde să ne fie însoțitoare în toată viața noastră pământească și să ne ajute să intrăm în Slava cea Cerească unde sunt sfinții cei plăcuți lui Dumnezeu. Să aducem simțămintele cucernicei noastre iubiri Maicii Domnului nostrum IIsus Hristos. Cu inima și cu buzele să spunem încă o data rugăciunea stăruitoare „ Ca o maică, miluiește-ne pe noi!”
“Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine din nevoi, căci tu ești mântuirea neamului creștinesc”.
Preot Dr. Radu Ilaş
Urmăriți-ne pe Telegram