„Mașina cu poeți” a revenit la Cernăuți, aducând poezie, cântece și speranțe… (VIDEO)
Scrisul este o formă de terapie care îi ajută, în vreme de război, pe etnicii românii din regiunea Cernăuţi. Membrii cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” se întâlnesc pentru a-şi spune într-un mod artistic sentimentele.
Scriitori şi artişti populari, iubitori ai cuvântului scris din Ucraina şi România, membri ai cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” s-au reunit duminica trecută la Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi.
VALERIAN BEDRULE scriitor, judeţul Suceava, România: „Scopul nostru este de a ne întâlni cu reprezentanţii de aici într-o şedinţă de cenaclu transfrontalier, acolo unde ne împărtăşim gândurile poetice, prozaice, epigramistice”.
ALEXANDRU COJOCARIU poet, judeţul Suceava, România: „Sunt de părere că prin artă am putea să trecem peste această posomorâre, poezia fiind limbaj, ar putea soluţiona multe războaie, multe conflicte”.
Expunerea artistică a fost diversă, iar creațiile au avut ca teme războiul, dar și sentimentele legate de familie şi neam.
Cenaclul a fost lansat în 2016, la iniţiativa regretatului poet român Vasile Tărăţeanu, dar și doamnei profesor Gina Puică. Întrunirile sunt organizate în fiecare lună la Cernăuţi și la Suceava, dar şi în alte localități din Bucovina.
NICOLAE ŞAPCĂ jurnalist, Cernăuţi: „Poezia ne face în aceste zile de război să mai uităm pentru câteva clipe de aceste necazuri, urgii. Ne face să ne simţim mai bine poate spiritual”.
MARCEL FLOCEA scriitor, judeţul Suceava, România: „Arta, partea aceasta artistică în care transpiră aici sufletul românesc este o cale de a trece peste greutăţile severe ale momentului”.
Următoarea ședință a Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” va fi organizată pe 5 martie 2023 în localitatea Pojorâta, județul Suceava, România.