„Mașinile nu sunt o prioritate pentru oraș”, a declarat viceprimarul de Cernăuți
La Cernăuți urmează să fie reparată strada Zankovețika, o parte din care va deveni pietonală. Dacă va fi ales un antreprenor, lucrările vor începe deja anul acesta cu înlocuirea rețelelor.
Prima licitație pentru repararea străzii din centrul orașului Cernăuți, Zankovețika nu a avut loc deoarece nici un antreprenor nu a depus cerere de participare. Consiliul local intenționează să anunțe o nouă licitație.
Reporterii audiovizualului public Suspilne Cernivți au discutat cu viceprimarul Vasili Zazuliak despre motivul pentru care s-a decis pietonalizarea străzii și despre reparațiile în timpul legii marțiale.
Ce se va schimba pe strada Zankovețika
„Vom începe cu înlocuirea rețelelor. Avem anumite statistici: atunci când facem reparații majore pe unele străzi, de la 60 la 70% din estimare este înlocuirea rețelelor. Mai ales în zona centrală a orașului, unde adâncimea rețelelor este foarte mare.Adâncimea medie a rețelelor de canalizare este de 6 metri.Adică, imaginați-vă groapa care trebuie săpată pentru a schimba conducta. Lucrările de pământ durează foarte mult.
Oamenii văd adesea cireașa de pe tort când există deja pavaj, când sunt felinare, bănci. Dar aceasta este de fapt o mică parte din estimare. Și avem niște soluții, dar poate totuși vom face modificări la deviz. Este vorba despre bănci, amenajarea teritoriului, care nu există deloc, este vorba despre iluminat de înaltă calitate. Dorim să facem nu numai iluminat stradal, poate să direcționăm niște spoturi spre cele mai interesante fațade.”
De ce va deveni strada pietonală?
„Vedem potențialul acestei străzi ca stradă pietonală și vedem o legătură pietonală bună și între Piața Teatrului și Piața Filarmonicii. Piața Filarmonicii ar trebui să prindă viață datorită unei astfel de conexiuni pietonale.
Ne-am concentrat pe conceptul de dezvoltare integrată a orașului Cernăuți. Am vorbit și cu mulți urbaniști care ne-au convins că aceasta este o soluție necesară”.
Despre indignarea șoferilor privind strada pietonală
“Dacă analizez comentarii sau contestațiile, văd indignare față de proiect de la șoferi. Suntem obișnuiți cu asta. Și suntem convinși că facem ceea ce trebuie. Acest proiect ar trebui să fie sub forma unei străzi pietonale.
Vom explica șoferilor că vor exista și alte căi alternative de a ajunge în zona Pieței Filarmonicii”.
De ce mașinile nu sunt o prioritate pentru oraș
„Practica consacrată a orașelor europene și mondiale este pietonizarea maximă și dezvoltarea transportului micro-mobil. Urmează transportul în comun, iar la final se ia în calcul intereresele șoferilor.
Nu acordăm prioritate șoferilor. Iar abordările orașelor europene sunt acum de așa natură încât problema parcării private sau a circulației mașinilor private nu este o problemă atât de mare pentru oraș în sine. În diferite orașe se soluționează diferit.
Orașele încearcă să dezvolte transportul public, să dezvolte infrastructura pentru transportul micro-mobil, în primul rând pentru biciclete și, evident, orașele dezvoltă legături pietonale. Orașul nostru nu este atât de mare. Sunt sigur că poți să parchezi și să mergi 3-5 minute până unde vrei.
Se planifică parcări subterane în oraș?
„Înțelegem că în zonele centrale este necesară dezvoltarea unei rețele de parcări subterane. Atunci vom putea face mai multe străzi pietonale fără restricții.
În orele de vârf, aproximativ 300 de șoferi parcează. Conceptul preliminar al parcării subterane din Piața Catedralei prevede 440 de locuri. Dacă implementăm acest proiect, vom putea crea mai multe zone pietonale. Lucrăm la asta acum. În urmă cu cinci ani, a fost organizat un concurs de arhitectură și avem un câștigător. Acei câștigători lucrează la Piața Cămeșii Brodate din fața Catedralei. Dar competiția s-a desfășurat pentru întreaga zonă a Pieței Catedralei. Piata a fost implementata mai intai, urmatorul pas a fost amenajarea teritoriului cu montarea unei parcari subterane.
Este o competiție investițională. Ar putea fi de interes pentru donatori sau investitori privați. Prin urmare, nu este vorba despre faptul că acesta va fi un proiect pe termen foarte lung.”
Când vor începe renovarea străzii Zankovețika?
“Cât mai repede posibil. Înțelegem că iarna a fost destul de blândă în ultimii ani. Și două sau trei săptămâni, de exemplu, de zăpadă și îngheț – în acest moment nu este tocmai corect să lucrăm, dar putem face o scurtă pauză și, în general, putem lucra. Pentru că înlocuirea rețelelor ia partea leului din muncă atât din punct de vedere al bugetului, cât și al timpului”.
De ce reparați în timpul legii marțiale
„Acesta nu este un proiect de amploare. Îmi pare rău să recunosc, dar în ultimii zece ani, pentru orașul nostru aceste este primul proiecxt mai de valoare. Aș vrea să vorbim despre proiecte de anvergură, precum Piața Centrală sau Parcul Șevcenko.
Dar acea stradă, chiar dacă acum este un drum traversant, sătreci pe el are elemente de rodeo. Nu aduce satisfactie nimănui, așa că într-un fel sau altul reparația trebuie făcută.
Dacă este nevoie de alocarea de fonduri pentru a asigura capacitatea de apărare a țării, le vom aloca. Dar dacă există bani care doar stau și nu sunt folosiți, atunci merită să lucrăm.
Avem un mit umflat că aceste reparații se fac cu fondurile din impozitul pe venitul personal al militarilor. Aceasta nu. Orașul însuși câștigă bani pentru aceste lucrări. Pentru asta, organizăm licitații, încercăm să folosim resurse interne.”
Agenția BucPresss – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram