Miniștrii apărării din „Coaliția voluntarilor” se reunesc la Bruxelles pentru a discuta securitatea Ucrainei după un posibil armistițiu

La sediul NATO din Bruxelles are loc joi o reuniune importantă a „Coaliției voluntarilor”, formată din 31 de țări, inclusiv România, care sprijină Ucraina în fața agresiunii ruse. Întâlnirea, organizată de Regatul Unit și Franța la nivelul miniștrilor apărării, se concentrează pe identificarea modalităților de a garanta securitatea Ucrainei în eventualitatea unei încetări a focului.
Printre măsurile propuse se numără formarea unui contingent european pentru protecția Ucrainei, însă detaliile privind mandatul și calendarul acestei forțe rămân neclare, în special în contextul refuzului SUA de a se alătura inițiativei.
Detalii: Sediul NATO de la Bruxelles găzduieşte joi o reuniune a „Coaliţiei voluntarilor”, la nivelul miniştrilor apărării, organizată de Regatul Unit şi Franţa, relatează DPA și Agerpres.
Principalul subiect al reuniunii este analizarea modalităţilor de furnizare a securităţii în cel mai înalt grad în cazul unei încetări a focului în Ucraina, ţară invadată de Rusia începând din februarie 2022.
Londra şi Parisul lucrează la înfiinţarea unui contingent european care ar contribui la securitatea Ucrainei împotriva unor eventuale atacuri ruseşti.
Nu este clar totuşi când şi cu ce mandat ar putea fi trimise aceste trupe în Ucraina, unul dintre motive fiind acela că SUA au refuzat până acum să participe la o misiune comună.
„Coaliţia voluntarilor” este formată din 31 de ţări, inclusiv România, care au promis sprijin consolidat pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse şi care este condusă de Regatul Unit şi Franţa. Iniţiativa a fost anunţată în 2 martie de premierul britanic Keir Starmer, după summitul de la Londra privind Ucraina, desfăşurat sub motto-ul „Securizarea viitorului nostru”.
Obiectivul declarat al iniţiativei este de a facilita încercările de negocieri de pace între Kiev şi Moscova lansate de SUA în februarie acest an, printr-o contribuţie la garanţii de securitate suficient de solide pentru Ucraina pentru a asigura că o potenţială încetare a focului şi un acord de pace vor fi durabile.
Tot la sediul Alianţei Nord-Atlantice, vineri se va desfăşura o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (format din cele 32 de ţări membre NATO şi încă 25 de state), la iniţiativa Londrei şi a Berlinului. Ineditul acestei reuniuni este faptul că secretarul american al apărării Pete Hegseth nu va participa, pentru prima oară de la crearea acestui format de cooperare.
Hegseth a participat la ultima întâlnire din februarie a acestui grup, însărcinat cu coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina, însă nu a prezidat-o, devenind astfel primul şef al Pentagonului care nu a condus niciuna dintre cele 26 de întâlniri ale acestei coaliţii de sprijin pentru Ucraina, arată Agerpres.
Urmăriți-ne pe Telegram