Mircea Mintenco – 85 de ani de neuitare (In memoriam)

La 17 februarie anul curent se împlinesc 85 de ani de când a văzut lumina zilei ucraineanul cu rădăcini românești Mircea Mintenco din satul Cuciurul Mare din zona Storojinețului. Tot anul acesta se împlinesc 5 ani de când a plecat spre un alt tărâm.
Mircea Mintenco, pe care l-am cunoscut personal, cunoștea bine limba română și toată viața a stimat marile personalități ale literaturii, artei, cinematografiei, și culturii române. A fost etnograf, folclorist, muzeograf, bibliotecar, activist obștesc, om al culturii și literaturii.
Originar din satul Cuciurul Mare, regiunea Cernăuți, a absolvit la vremea sa liceul de cultură din Cernăuți. A frecventat cursuri la teatrul dramatic din Cernăuți. Acolo a făcut cunoștință cu viitorul regizor, actor și cinematografist ucrainean Ivan Mîkolaicuk, pe care i-a legat o prietenie pe toată viața. De asemenea a avut relații de prietenie cu actori și regizori de la teatrul dramatic din Cernăuți.
A fost un harnic culegător de folclor, a sistematizat și publicat folclor din satele noastre bucovinene. A colaborat cu zeci de biblioteci și muzee din regiune, dar și din alte părți ale Ucrainei și de peste hotare.
Pe tot parcusul vieții a adunat date importante despre personalitățile din Bucovina. A publicat materiale despre Yurii Fedkovici, Mihai Eminescu, Sidir Vorobchevici, Domka Botușanska, Olga Kobâleanska, Oleksandr Ohui și mulți alții.
În perioada cât ne-am cunoscut, am făcut parte din cercul literar „Familia”, organizat de noi, câțiva oameni de creație din raioanele Storojineț și Hliboca, din care au făcut parte români și ucraineni, profesori, oameni de cultură, pictori, sculptori, poeți, traducători, publiciști. Mi-am dat seama că este un om erudit, posedând cunoștințe vaste în multe domenii ale vieții. Tocmai deacea l-am îndemnat să le adune, măcar o parte, între copertele unei cărți. În anul 2011, la editura „Prut” din Cernăuți, i-am scos de sub tipar cartea „Cisti djerela nathnenia”, „Izvoarele cristaline ale inspirației”, în ediție bilingvă. Peste un an, la aceeași editură, am scos eu personal o carte despre acest om deosebit și erudit, o adevărată enciclopedie a Bucovinei, cu titlul „Din toată inima”, „Vid șciroho serția”.
La pregătirea materialelor, la studierea unor volume, la prelucrarea folclorului , la expedierea lor, la multe alte lucruri de valoare pentru cultura și literatura noastră, un mare ajutor i-a acordat în afară de subsemnata, doamna Natalia Bevțic, bibliotecară șefă a bibliotecii din satul Cuciurul Mare, membră activă a cercului nostru. Anume doamna Natalia, a organizat un ungher-muzeu în biblioteca sa, unde se păstrează cărți din biblioteca regretatului etnograf, folclorist, consătean Mircea Mintenco. Aici se află și diplome, scrisori, fotografii, lucruri personale ale acestui om care toată viața a muncit pentru a scoate în evidență personalități, evenimente, locuri, date, cifre etc.
Poeți, pictori, ziariști, i-au dedicat versuri, i-au pictat chipul pe hârtie sau pânză, au publicat materiale despre domnia sa. Pe parcursul vieții s-a învrednicit de zeci de diplome de merit, premii, aprecieri din partea mai multor organizații, instituții culturale, muzee, biblioteci, asociații… A fost Laureat a mai multor concursuri literare și culturale.
În arhiva mea personală, în incinta muzeului istorico-etnografic al satului Cupca, se află ziare, reviste, fotografii, cărți, materiale de și despre Mircea Mintenco.
Mircea Mintenco merită să nu fie dat uitării. El face parte dintre personalitățile bucovinene ale acestui ținut ce a dat lumii atâțea oameni de vază.
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram