Muzeul etnografic din Probotești: trecut, prezent și viitor (VIDEO)
Muzeul satului Probotești, ținutul Herța a fost printre primele muzee etnografice inaugurate în localitățile românești din regiunea Cernăuți. Această instituție culturală și-a deschis pentru prima dată ușile în fața vizitatorilor în anul 2006. De atunci muzeul activează în cadrul Gimnaziului din satul Probotești
Satul Probotești din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți vara aceasta a împlinit 474 de ani de la prima atestare documentară. Inaugurarea unui muzeu al satului era mai mult decât necesară, spune doamna Sorina Ioniță, directorul acestui Muzeu. Este cunoscută localitatea Probotești prin drama istoriei ei. În anii 40 ai secolului trecut, când rușii au ocupat ținutul Herța și au stabilit noile hotare, n-au ținut cont de faptul că satul Probotești a fost împărțit în două. O parte a rămas în România, iar cealaltă parte este astăzi în Ucraina. Istoria acestui sat se regăsește și printre documentele, fotografiile, obiectele meșteșugărești și exponatele aflate în incinta Muzeului Etnografic din Probotești. Sorina Ioniță:
„Muzeul nostru a fost deschis oficial în anul 2006 și se află pe o suprafață de 56 de metri pătrați. Muzeul dispune de trei săli în care sunt expuse obiecte din trecutul nostru, al înaintașilor noștri, care au fost adunate de la locuitorii satului pentru a le arăta urmașilor noștri cu ce s-au ocupat strămoșii noștri, care au fost îndeletnicirile lor, spune doamna Sorina Ioniță. A fost o muncă titanică pentru a aduna aceste obiecte și noi ne dorim din tot sufletul să le păstrăm. Sperăm că tinerii de astăzi și generațiile care vor urma să țină mult la trecutul istoric, la aceste obiecte care le aparțin strămoșilor noștri”, a mai spus doamna Sorina Ioniță.
Ideea principală a inaugurării unui asemenea muzeu în satul Probotești îi aparține regretatului Zaharia Onescu, fost director de școală, care cu mult greu, împreună cu soția dumnealui, Elena Onescu au adunat de la oamenii din sat obiecte și lucruri de mare valoare, care au îmbogățit fondul Muzeului din Probotești. Printre vizitatorii acestui muzeu astăzi se numără copiii din sat, elevii din satele vecine, oaspeții care participă la diferite manifestări culturale organizate în localitatea noastră, dar și în satele din comuna Herța, mai spune doamna Sorina. Printre cei care revin deseori la muzeul nostru sunt locuitorii satului care cu mai mulți ani în urmă au plecat în lume, dar ei sunt mereu „măcinați” de dorul de acasă.
Vasile Ioneț, directorul liceului din satul Iordănești, regiunea Cernăuți, unul din vizitatorii Muzeului etnografic din Probotești, a menționat pentru BucPress TV că un asemenea Muzeu etnografic pentru un sat este ca un pod de legătură dintre trecut, prezent și viitor. „Acel popor care-și cunoaște istoria, acel popor va avea viitor. Trebuie să știm cum au trăit, cum au muncit strămoșii noștri”, spune Vasile Ioneț.
Atâta timp cât vor exista în satele din nordul Bucovinei astfel de instituții culturale în care se regăsește trecutul istoric al strămoșilor, viitorul românilor din regiunea Cernăuți este asigurat, spun bătrânii satului.
Urmăriți-ne pe Telegram