Noi idei de proiecte la frontiera ucraineano-română. Reportaj BucPress TV
Săptămâna aceasta la Cernăuți s-a desfășurat Conferința internațională “Strategia de transport transfrontalier: Abordarea provocărilor istorice și a noilor provocări în domeniul transporturilor, cu accent pe problemele mediului”.
Circa 120 de participanți din Ucraina și România au fost prezenți la conferința internațională “Strategia de transport transfrontalier: Abordarea provocărilor istorice și a noilor provocări în domeniul transporturilor, cu accent pe problemele mediului”, care s-a desfășurat la Cernăuți și Suceava în regim ofline și online. Organizatorii au discutat despre proiectul respectiv, menționând rolul și importanța lui în dezvoltarea infrastructurii de o parte și de cealaltă parte a frontierei ucraineano-române. Scopul acestui proiect este de a promova dezvoltarea regională și cooperarea la frontiera româno-ucraineană prin extinderea oportunităților de tranzit. Prin urmare, echipa de proiect și experții externi vor dezvolta un cadru general pentru viitoarele inițiative de transport, cerințele de mediu și parametrii care vor completa și vor permite punerea în aplicare a Strategiei comune.
Mykola Huitor, prim-vicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți a remarcat că drumurile și podurile restaurate în satele de frontieră Șepit și Izvoarele-Sucevei ne permit să planificăm construirea unui punct de control în această zonă. Prin urmare, următorul proiect internațional ar trebui să fie elaborarea documentației de proiectare și estimare pentru construcția unui nou punct de trecere a frontierei ucraineano-române.
Iulia Hrițcu-Andrieș adjunctul șefului Administrației Militare regionale Cernăuți fiind prezentă la conferința internațională de la Cernăuți a ținut să menționeze următoarele: „Astăzi suntem la deschiderea proiectelor mari de infrastructură, care înseamnă îmbunătățirea infrastructurii de frontieră între Ucraina și România. Suntem foarte bucuroși că avem posibilitatea acuma, în aceste zile grele, să le deschidem, să vedem viitorul în colaborarea noastră și în aderarea Ucrainei la UE. Mulțumim mult partenerilor noștri din România, care ne ajută în multe proiecte de oglindă, dar și proiecte paralele. Acuma avem și un master-plan pentru infrastructura transfrontalieră între Ucraina și România, unde se prevede încă trei proiecte mari: Fântâna Albă – Climăuți și două puncte de trecere în regiunea Transcarpatia”, a mai spus Iulia Hrițcu-Andrieș.
Olexei Voloșciuc, șeful Departamentului pentru relații internaționale și cooperare bilaterală din cadrul Consiliului Regional Cernăuți, referindu-se la importanța acestui proiect european a remarcat următoarele: „În momentul de față noi dispunem de două proiecte finale în oglindă, unul este realizat în regiunea Cernăuți, cel de-al doilea în județul Suceava. Este vorba de dezvoltarea de drumuri de acces la granița dintre Ucraina și România în zonele Șepit-Izvoarele Sucevei. Pe partea ucraineană, dar și pe partea română, lucrările de construcție sunt aproape finalizate. În România, aceste lucrări au fost deja încheiate. Noi ne aflăm în faza finală. Iar în viitorul apropiat, am convenit să începem să pregătim estimările de proiect pentru dezvoltarea punctului de control de la graniță. Acest lucru ne va permite, în primul rând, să descoperim Carpații Bucovinei, atât pe partea ucraineană, cât și pe partea română, către întreaga lume.
Printre cei prezenți la Conferința internațională “Strategia de transport transfrontalier: Abordarea provocărilor istorice și a noilor provocări în domeniul transporturilor, cu accent pe problemele mediului”, care a avut loc la Cernăuți s-a numărat și domnul Dan Constantin, ministru consilier la Consulatul general al României la Cernăuți: „Suntem astăzi la Cernăuți, unde are loc în paralel cu Suceava ședința de încheiere a proiectului transfrontalier de îmbunătățire a infrastructurii în zona de frontieră a celor două țări. Acest proiect, fiind transfrontalier, a avut o componentă ucraineană și una românească, și asta a presupus construirea a două șosele care sosesc în zona Șipot din Ucraina și Izvoarele Sucevei din România, care vin și se întâlnesc exact în locul de graniță dintre cele două state. Proiectele sunt foarte importante pentru că ele pentru perioada următoare vor impune, vor cere un nou proiect, care deja se discută și la nivel de experți între cele 2 țări, respectiv, deschiderea punctului de frontieră între România și Ucraina. Odată deschis punctul de frontieră cu cele două șosele construite de cele două părți va duce în mod inevitabila în perioada următoare la dezvoltarea turismului pe această axă”, a mai spus domnul Dan Constantin.
Conferința internațională a fost organizată de Centrul Bucovinean pentru Reconstrucție și Dezvoltare” în cadrul proiectului transfronatlier “Îmbunătățirea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Cernăuți – Suceava (Șepit – Izvorele-Sucevei)”. Scopul proiectului a fost promovarea dezvoltării regionale și a cooperării la frontiera româno-ucraineană prin extinderea oportunităților de tranzit.
Urmăriți un reportaj realizat de jurnalistul Vitalie Zâgrea.
Urmăriți-ne pe Telegram