Nouă locuitori din regiunea Cernăuți au fost diagnosticați cu boala Lyme anul acesta
De la începutul anului în curs, în regiunea Cernăuți au fost înregistrate nouă cazuri de boală Lyme. Probabil că bolnavii au fost infectați anul trecut, conform rezultatelor investigațiilor epidurale. Totodată, activitatea căpușelor a început să fie înregistrată mult mai devreme.
Despre acest fapt informează BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Anul acesta, în trei luni au fost înregistrate nouă cazuri de infecție cu boala Lyme, cu două mai multe decât în 2023. Epidemiologul Nataliia Zahariuk a declarat pentru Suspilne că, în toate cazurile înregistrate persoanele cu probabilitate au fost mușcate anul trecut.
“Unii oameni prezintă semne timpurii ale bolii, cum ar fi roșeața, însă cazurile se asociază în continuare cu anul trecut. Cei infectați s-ar putea să nu fi observat mușcăturile anul trecut. De asemenea adresându-se medicilor nu au reușit să stabilească diagnosticul. Boala Lyme a fost deja confirmată în timpul testelor de laborator”, spune Zahariuk.
În general, epidemiologii înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție. De exemplu, anul trecut au fost 149 de cazuri, iar în 2022 – mai mult de 110. Cele mai multe cazuri de infecție sunt înregistrate la Cernăuți.
“Anul trecut, din aproape 150 de cazuri înregistrate, 102 au fost la Cernăuți. În raioanele regiunii cetățenii mai puțin se adresează la medici. Poate că sunt mai puțin conștienți de pericolul bolii, ca în oraș”, spune epidemiologul.
Potrivit lui Zahariuk, multe mușcături sunt descoperite după vizitarea parcurilor din Cernăuți. Tot dupa excursii la țară, la râu sau la pădure. Anul trecut, creșterea contestațiilor a început în mai – 13 cazuri, în august au fost înregistrate 28 de cazuri, iar din septembrie statisticile au început să scadă.
“Când oamenii vizitează pădurea sau vin din cabane de vară, ar trebui să se verifice singuri pentru căpuşe. Pentru că cu cât sunt mai puţine căpuşe pe corp, cu atât este mai mică probabilitatea de infectare cu boala Lyme”, spune epidemiologul.
Dacă o persoană a observat mușcătura și a reușit să îndepărteze căpușa în decurs de două ore, atunci chiar dacă căpușa este infectată, probabilitatea de îmbolnăvire este mai mică. Dacă căpușa se află în corpul uman, persoana poate avea febră și se simte slăbită timp de 3 până la 30 de zile.
Un simptom caracteristic al bolii Lyme este roșeața cu un diametru de 5-6 centimetri de la locul mușcăturii, care are forma unui oval.
Cetățeanul trebuie să contacteze un medic de familie sau un specialist în boli infecțioase, care va trimite o notificare urgentă epidemiologilor despre suspectarea bolii Lyme sau a unei alte boli.
De asemenea, poate fi contactat în mod independent laboratorul Centrului Regional pentru Controlul și Prevenirea Bolilor de pe strada Hakman nr. 7, unde va stabili dacă căpușa a fost infectată cu boala Lyme.
Parcurile din Cernăuți sunt planificate să fie pretratate pentru căpușe săptămâna viitoare, a informat departamentul de infrastructură și lucrări publice al orașului.
În prezent, nu există un vaccin pentru boala Lyme pentru oameni, dar există pentru câini.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram