„Nu intrați în panică și nu creați interes sporit”, – economistul din Cernăuți despre salturile valutare
În condițiile războiului, economia scade, iar rezervele nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul bugetului de stat – de aceea, se așteaptă o modificare a cursului de schimb, spun economiștii.
Recent, Banca Națională a Ucrainei a ajustat cursul de schimb oficial al grivnei la valută străină cu 30%. Cu toate acestea, în condiții de război, căderea monedei naționale este un lucru previzibil: economia a încetinit, rezervele valutare nu pot acoperi integral deficitul bugetului de stat, iar partenerii occidentali nu sunt, de asemenea, în măsură să finanțeze acest decalaj, scrie BucPress cu referire la ACC.
Aceasta este opinia economistului-analist din Cernăuți Igor Kuzmuk.
„După corectarea cursului, piața a reacționat în felul ei. Pe piața neagră, dolarul a crescut de la 36 de grivne la 42. Dar toate acestea se datorează panicii. Trebuie să înțelegem că cursul de schimb al grivnei va scădea. Acest lucru este normal în aceste condiții. Cred că BNU va efectua în continuare o corecție, poate până la 40 sau 42 de grivne. Oamenii ar trebui să fie pregătiți mental pentru astfel de salturi. Când este război, economia are de suferit, unele sectoare sunt rupte cu 30% sau 50%. Iar cel mai mare dușman în această situație este panica”, a comentat Igor Kuzmuk.
Pe de o parte, oamenii acționează logic: cumpără monedă și produse din magazine, continuă economistul. Dar o astfel de panică creează o panică suplimentară – și nimeni nu are nevoie de această emoție. Dacă nu ai multe economii (câteva sute de dolari), nu ar trebui să alergi la schimb valutar, pentru că în câteva zile va trebui de schimbat din nou pentru a cumpăra mâncare. Oamenii vor pierde din diferența de curs valutar.
„Au fost scoase cifrele de pe panourile de schimb. Înțeleg logica BNU, cum ar fi „ochii nu văd – inima nu doare”. Dar, de fapt, a jucat o glumă rea această decizie devenind un șoc pentru oameni. Deoarece când nu vezi cursul valutar, crezi că ascund ceva. Oamenii s-au îndreptat spre schimburi și au făcut furori. Pe termen lung, acest lucru este probabil să aibă un efect. Acum toată lumea ar trebui să trăiască, să plătească taxe, să-și dezvolte afacerea. Și să creadă în puterile Forțelor Armate”, a adăugat Kuzmuk.
Ce urmeaza? Potrivit economistului, după victorie, nu totul se va normaliza imediat. Este un proces lung pentru redresarea economiei. Cursul de schimb nu va reveni la poziția de 28 de grivne. Cu toate acestea, situația va deveni mai previzibilă de la zi la zi. Nimeni nu știe încă câți bani sunt necesari pentru restabilirea economiei de stat și ce distrugeri ulterioare vor înrăutăți situația. Dar când Ucraina va câștiga războiul, cursul de schimb va începe să se stabilizeze, vor sosi investițiile, iar reconstrucția va începe cu noi locuri de muncă.
Agenția Bucpress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram