„Nu vreau să am acasă cărțile inamicului”. Cum au fost colectate volume în limba rusă la o bibliotecă din Transcarpatia
Peste 200 de cărți în limba rusă au fost adunate de la începutul săptămânii la Biblioteca Transcarpatică pentru Copii și Tineret din Ujgorod, potrivit șefei departamentului de servicii al bibliotecii, Maria Korsak. Potrivit acesteia, cărțile strânse vor fi predate ca maculatură, iar din banii adunați vor fi cumpărate altele mai noi, dar în limba ucraineană.
Campania de colectare a literaturii în limba rusă a început pe 23 ianuarie, spune Maria Korsak, șefa departamentului de servicii al bibliotecii. „Cărțile sun aduse în mod diferit. Vom scăpa cu plăcere de ele. Există și literatură bună. Există și literatură pentru copii: într-o limbă care ne este foarte prietenoasă, mai ales sunt cărți asemănătoare în ucraineană. Există chiar și o serie întreagă de Jack London, dar este în rusă și va merge la gunoi de hârtie”, spune femeia.
Reviste în limba rusă au fost aduse de Sofia, în vârstă de nouă ani. Ea spune că a adus cărți la bibliotecă în timpul săptămânii. “Nu vreau să fie acasă cărți în limba rusă, limba inamicului nostru. Vreau să susțin biblioteca și am adus multe cărți în limba rusă de acasă, am găsit și reviste”, a spus fata.
Renata Maradyk a adus cărți în limba rusă la Biblioteca Transcarpatică pentru Copii și Tineret. „Am adus o carte cu cincizeci de artiști plastici și basme în limba rusă. Am văzut pe internet că biblioteca organizează o astfel de campanie și am decis să o susțin. Bineînțeles vreau ca în bibliotecă să fie mai multă literatură ucraineană”, spune vizitatoarea.
În total, peste 200 de cărți au fost aduse de vizitatori la Biblioteca Transcarpatică din 23 ianuarie, spune Maria Korsak. Ea a povestit de ce au decis să organizeze o astfel de acțiune. „Înainte de război, am avut finanțare și sprijin bun: de la Institutul Ucrainean de Cărți. Dar anul trecut am primit doar 20-30 de cărți de la Institutul Vernadskyi și câteva zeci de la prietenii noștri cititori care au acceptat să-și doneze cărțile. Prin urmare, după toate, trebuie să îmbogățim fondurile, trebuie să oferim cititorilor ceva nou”, spune șeful departamentului de servicii.
Urmăriți-ne pe Telegram