O nouă bijuterie editorială la Cernăuți
Cartea lui Antonie Moisei și Arcadie Moisei „Dimitrie Dan – neobosit investigator al istoriei și etnografiei Bucovinei” („Дімітрій Дан – невтомимий дослідник історії та етонографії Буковини”, Наукова монографія, Чернівці, 2023, 297 с.) este pentru intelectualitatea cernăuțeană o adevărată bijuterie editorială a anului 2023.
Noul volum este o carte-lumină care-l scoate din uitare, mai ales pentru cititorul ucrainean, pe neobositul cercetător Dimitrie Dan (1856-1927) – preot, istoric, paleograf, publicist, membru-corespondent al Academiei Române. În caseta informativă a cărții autorii ne redau succint conținutul ei: „Pe baza noilor date de arhivă, întroduse pentru prima dată în circulația științifică, și a analizei periodicelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea și lucrările științifice ale lui D. Dan, cititorul se va familiariza cu cea mai completă biografie a omului de știință până în prezent, cu o listă completă a lucrărilor sale publicate, clasificarea autorilor a lucrărilor științifice și publicistice, cu o analiză a semnificației internaționale a operei sale, cu o descriere a unui număr mare de lucrări ale sale, cu o bibliografie dedicată cercetătorului științific”.
Structural volumul se împarte în patru capitole: I. Izvoarele și istoriografia problemei; II. Viața și opera; III. Patrimoniul științific a lui D. Dan; IV. Traduceri din opera lui D. Dan.
Este un volum deosebit de interesant care captivează cititorul, oferind acestuia o multitudine de informații prețioase. Personal, am fost surprins, deși eram la curent cu meticulozitatea cu care autorii au cercetat documentele Arhivei de Stat a Regiunii Cernăuți, de mulțimea de documente inedite depistate și folosite în acest impresionant studiu științific, referitoare la biografia și activitatea lui Dimitrie Dan. Nu au fost neglijate nici izvoarele publicate, autorii descoperind pentru prima dată tot ce s-a scris cândva despre ilustrul cercetător bucovinean. Chiar contribuția noastră modestă prin publicarea unei scrisori inedite a Societății Academice „Junimea” către D. Dan în care autorii își exprimau recunoștința pentru cărțile dăruite bibliotecii Societății nu a rămas în afara atenției harnicilor cercetători.
Această nouă apariție ne oferă prilejul de a le transmite felicitări pentru munca lor neobosită și a le ura sănătate și succes deplin în materializarea viitoarelor lor proiecte științifice.
Dragoș Olaru