Oamenii din Ucraina așteaptă schimbări în bine: sondaj social

Un studiu sociologic recent arată că, după trei ani de la începutul invaziei ruse, ucrainenii continuă să manifeste un nivel ridicat de optimism și s-au adaptat într-o anumită măsură la realitățile războiului.
Chiar și în condițiile pericolelor și pierderilor cauzate de război, populația Ucrainei păstrează un optimism precaut. Cetățenii se așteaptă, în primul rând, ca autoritățile locale să sprijine armata și militarii, să asigure un sistem stabil de alimentare cu energie, să creeze locuri de muncă și să ofere adăposturi sigure pentru populație.
Aceste concluzii reies din a opta etapă a studiului sociologic național „Guvernarea multilevel în Ucraina în condițiile invaziei ruse de amploare”, realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS) la solicitarea Consiliului Europei, în cooperare cu Comisia pentru guvernare de stat și dezvoltare regională a Radei Supreme a Ucrainei.
Rezultatele sondajului:
- 53% dintre respondenți cred că situația din comunitatea lor se va îmbunătăți în următorul an (față de 78,5% în 2022).
- 18% se așteaptă la înrăutățirea situației.
- 26% cred că nu vor avea loc schimbări semnificative.
Cei mai optimiști sunt locuitorii din Estul (65%) și Vestul (54,5%) Ucrainei, în timp ce cea mai mare proporție de așteptări pesimiste a fost înregistrată în Sud (21%).
Prioritățile cetățenilor pentru autoritățile locale:
- Ajutor pentru veterani și militari (40%) – beneficii sociale, tratament, reabilitare, locuințe.
- Asigurarea energiei de rezervă în caz de întreruperi (32%).
- Sprijin pentru locuri de muncă și afaceri locale (27%).
- Construirea și întreținerea adăposturilor antiaeriene (24%).
De asemenea, 78% dintre respondenți consideră că bugetele locale ar trebui să sprijine finanțarea forțelor de apărare (45% susțin o contribuție obligatorie, iar 33% o consideră opțională).
Opinia experților:
„Rezultatele studiului demonstrează reziliența oamenilor și a comunităților din Ucraina în fața unor provocări fără precedent în Europa secolului XXI. Ele arată clar ce așteptări au cetățenii de la autoritățile locale, iar guvernul trebuie să își continue politica de descentralizare pentru a le oferi mai multe oportunități. Consiliul Europei va continua să sprijine Ucraina în dezvoltarea unui sistem de guvernare conform standardelor europene”, a declarat Olga Șevciuk, coordonatoarea Programului Consiliului Europei „Consolidarea bunei guvernări democratice și a rezilienței în Ucraina”.