Operațiunea din regiunea Kursk a permis Ucrainei să preia inițiativa pe un segment al frontului – ISW
Potrivit experților Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), ofensiva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia a permis Forțelor de Apărare ale Ucrainei să preia inițiativa pe un segment al frontului, cel puțin temporar, și să continue opoziția pe întregul teatru de război.
„Operațiunea Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk a permis trupelor ucrainene să preia inițiativa pe câmpul de luptă pe un segment al frontului și să se opună inițiativei rusești pe întregul teatru de război”, potrivit ISW.
Analiștii subliniază că, din noiembrie 2023, Rusia deținea inițiativa pe întregul teatru de operațiuni militare, ceea ce îi permitea să stabilească locul, timpul, amploarea și cerințele pentru desfășurarea luptelor în Ucraina, forțând Ucraina să consume resurse materiale și umane în operațiuni defensive reactive.
Cu toate acestea, operațiunea ucraineană din regiunea Kursk a forțat Kremlinul și comanda militară rusă să reacționeze, redistribuind forțe și resurse într-un sector unde trupele ucrainene au început atacul.
Forțele rusești, însă, nu au desfășurat acțiuni de luptă active în regiunea Kursk. Rusia și-a folosit inițiativa militară generală pentru a exercita presiune asupra Ucrainei și pentru a împiedica trupele ucrainene să acumuleze forțe și resurse logistice pentru viitoare operațiuni contraofensive, stabilind în același timp un ritm al operațiunilor care să permită forțelor ruse să susțină operațiuni ofensive continue.
Liderul rus Vladimir Putin și comanda militară rusă, probabil, au subestimat capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa, iar capacitatea Ucrainei de a obține surpriza operațională și de a prelua inițiativa militară generală pune sub semnul întrebării ipotezele operațional-strategice care stau la baza actualelor eforturi ofensive rusești în Ucraina.
Specialiștii subliniază că reacția Moscovei ar putea impune comandamentului militar rus să considere nevoile de personal și resurse logistice pentru apărarea frontierei ca parte a planului de campanie pe întregul teatru de operațiuni militare, ceea ce ar putea impune restricții pe termen lung asupra planificării operaționale, cu care Rusia nu s-a confruntat anterior.
Raportul adaugă că tratarea de către Rusia a frontierei internaționale ca „un front inactiv” i-a oferit o mai mare flexibilitate în acumularea și angajarea resurselor umane și materiale pentru operațiunile militare din Ucraina.
Rusia a cheltuit resurse semnificative pentru construirea de fortificații de-a lungul frontierei internaționale, dar nu a alocat suficient personal și echipamente pentru a completa și apăra aceste fortificații.
Urmăriți-ne pe Telegram