Până în ianuarie 2028 se poate legaliza dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole. Termenul a fost extins
Locuitorii regiunii Cernăuți au posibilitatea de a legaliza terenurile agricole până la sfârșitul anului 2027.
În orașul Cernăuți rămân aproximativ 140 de terenuri agricole pentru care nu a fost încă obținut dreptul de proprietate. Inițial, termenul limită pentru aceasta era 2025, în caz contrar, terenurile ar fi putut trece în proprietatea comunală a primăriilor. La sfârșitul lunii mai, Rada Supremă a extins acest termen.
Ce s-a schimbat în legalizarea terenurilor agricole
Anterior, proprietarii care nu ar fi reușit să obțină dreptul de proprietate până la sfârșitul anului 2024 riscau să-și piardă terenurile. Acum, aceștia au la dispoziție încă trei ani și jumătate pentru a finaliza acest proces, conform unui comunicat de presă al Radei Supreme. Dacă procedura nu este respectată, terenurile nelegalizate vor trece în proprietatea comunală a primăriilor din ianuarie 2028.
Directorul Departamentului de Urbanism și Arhitectură din Cernăuți, Andrei Timoficiuc, a declarat că în orașul Cernăuți rămân aproximativ 140 de terenuri nelegalizate. În ultimele trei luni, numărul acestora a scăzut cu aproximativ zece. Este vorba despre terenuri din satele Corovia și Ciornauca.
„Amânarea termenului de legalizare a terenurilor este un pas logic și corect pentru protejarea intereselor proprietarilor și moștenitorilor, care din diverse motive nu și-au legalizat încă drepturile asupra terenurilor, dar dețin certificate. Având în vedere situația actuală din țară, consider prelungirea termenului potrivită”, a spus Timoficiuc.
Procedura de legalizare a terenurilor nu s-a schimbat. Proprietarul sau moștenitorul trebuie să se adreseze la consiliul municipal cu un set de documente care atestă dreptul de moștenire sau dreptul de proprietate asupra terenului.
Cum să înregistrezi dreptul de proprietate asupra terenului
Terenurile pot fi legalizate de persoanele care au primit un certificat sau de moștenitorii acestora. Dacă certificatul a fost pierdut, se poate solicita o copie de la arhivă. Fără certificat, baza pentru legalizarea dreptului de proprietate este o decizie judecătorească.
Pentru a înregistra dreptul de proprietate, persoana trebuie:
– să depună o cerere la Departamentul de Urbanism al municipiului, împreună cu certificatul, copii ale pașaportului și codului fiscal, extras din procesul-verbal al adunării generale sau decizia consiliului local privind alocarea terenului. Aceste documente sunt necesare pentru a obține aprobarea consiliului municipal pentru elaborarea documentației tehnice de amenajare a terenului;
– să se adreseze organizațiilor care vor elabora documentația tehnică și o vor înregistra în cadastrul funciar – lista acestora este disponibilă la departament;
– să aprobe documentația tehnică în ședința consiliului municipal și apoi să înregistreze dreptul de proprietate asupra terenului.
„În fiecare ședință a consiliului se discută două-trei cazuri de legalizare a documentelor și de înregistrare a dreptului de proprietate. Acest proces trebuie parcurs conform legislației, implicând două ședințe ale consiliului,” a explicat Timoficiuc.
Costurile legalizării
Aprobarea documentației tehnice este gratuită, fiind o decizie luată în cadrul ședinței consiliului municipal. Costul elaborării acestei documentații depinde de firma de topografie care se ocupă de aceasta.
Ce se întâmplă dacă terenurile nu sunt legalizate
Dacă proprietarul nu inițiază procedura de legalizare a terenului până la 1 ianuarie 2028, se va considera că a renunțat la teren. Astfel, terenul va trece în proprietatea comunală a comunității și va fi administrat de consiliul municipal. Consiliul municipal nu poate transfera acest teren altcuiva timp de șapte ani.
Potrivit lui Andrei Timoficiuc, procesul de legalizare a terenului durează cel puțin trei luni.
„Sunt necesare două ședințe ale consiliului municipal. În plus, persoana trebuie să adune documentele vechi, inclusiv certificatul de 20 de ani, și eventual decizia consiliului local privind alocarea terenului în colțul respectiv”, a spus Timoficiuc.
Dacă până la sfârșitul anului 2027 persoana nu reușește să finalizeze procedura, va trebui să solicite prelungirea termenului prin instanță.
Urmăriți-ne pe Telegram