Parlamentarul Gheorghe Mazurașu susține interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusă de mitropolitul Onufrie
Cererea de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (condusă de mitropolitul Onufrie) a ajuns în atenția mass-media, odată cu publicarea listei semnăturilor susținătorilor din rândul deputaților poporului. Aceștia doresc să supună la vot în plenul Radei Supreme o rezoluție referitoare la interzicerea UPȚ (Biserica Ortodoxă Ucraineană care s-a desprins canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia).
Lista deputaților care sunt de acord să susțină interzicerea UPȚ a fost publicată de către „Glavcom”.
Este vorba despre 226 de deputați din Rada Supremă printre care se numără și parlamentarul Gheorghe Mazurașu, ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți.
Potrivit molbuk.ua, deputații din regiunea Cernăuți care s-au opus interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene includ nume precum Olena Lîs, Maksîm Pavliuk, Maksîm Zaremskîi, Oksana Hrînciuk și Volodîmyr Kozak. În favoarea interzicerii au votat Gheorghe Mazurașu, Valerii Bojîk din „Slujba Poporului” și Serghii Rudîk din fracțiunea „Pentru Viitor”.
Autoritățile ucrainene au acuzat biserica de subminarea unității Ucrainei și colaboraționism cu Rusia, acuzații pe care ierarhii din fruntea sa le resping. Conform SBU (Serviciul de Securitatea al Ucrainei), de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina au fost deschise 65 de anchete penale cu privire la 65 de clerici UPȚ, inclusiv 15 arhierei, mulți dintre aceștia ocupând poziții de conducere în organizația religioasă.
Proiectul de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene prevede posibilitatea interzicerii prin decizie judecătorească a organizațiilor religioase care numără printre membrii lor persoane condamnate pentru propagandă de război, încalcă legea care interzice justificarea invaziei ruse împotriva Ucrainei sau încalcă egalitatea în drepturi a cetățenilor în ceea ce privește credințele religioase.
Înregistrarea proiectului în parlamentul de la Kiev reprezintă primul pas din procesul de adoptare a acestuia, legea urmând acum să fie dezbătută de comisia de specialitate din legislativ, înainte de a fi supusă dezbaterilor în plen.
FOTO: pomisna.info
Urmăriți-ne pe Telegram