Parohul unei biserici ortodoxe din Transcarpatia, suspectat de incitarea la ură interconfesională
Pe 16 martie, parohul uneia dintre catedralele ortodoxe din Ujgorod a fost informat despre suspiciunea de incitare la ură interconfesională. Purtătorul de cuvânt al parchetului regional transcarpatic, Kateryna Hijnyak a informat Audiovizualul Public că este vorba de parohul catedralei „Înălțarea Crucii”, Dmitro Sidor.
Preotul în timpul slujbelor religioase a făcut comentarii jignitoare cu privire la credința și convingerile susținătorilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care este subordonată Patriarhiei de la Constantinopol. Înregistrări video și difuzări de predici au fost distribuite pe paginile templului în rețelele de socializare și pe site-ul său oficial.
„În repetate rânduri, el i-a discreditat pe credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, numindu-i fără de Dumnezeu”, și a echivalat biserica însăși cu un „subsol gol fără grație și plin de păianjeni”, o „confesiune a morților”, a spus purtătorul de cuvânt.
I-a criticat dur și pe cei care susținut trecerea la această biserică. „Preotul a echivalat această trecere cu „pierderea Domnului” și a prezentat enoriașilor săi obținerea Tomosului de către Biserica Ortodoxă a Ucrainei drept primirea unui „act fals” și „demența unui grup de oameni neortodocși”, a adăugat Kateryna Hijnyak.
El a mai scris pe site-ul Catedralei „Înălțării Crucii”: „Mă adresez creștinilor noștri ortodocși să se roage pentru mine, să invoce harul lui Dumnezeu într-un moment în care sunt din nou supus proceselor de urmărire penală de Procedura Penală. Cod nr. 12022070000000353 în temeiul articolului 161 partea 1, și interogatoriului, în calitate de suspect, stabilită de a avea loc la Ujgorodd la Departamentul Poliției Ucrainene din regiunea Transcarpatia pe 20 martie, la ora 10.00”
Pentru incitarea la vrăjmășie religioasă și la ură, suspectul riscă o amendă de la 3.400 grivne la 8.500 grivne sau restrângerea libertății pe un termen de până la cinci ani sau cu închisoare pe un termen de până la trei ani.
El a mai fost condamnat de Judecătoria orașului și raionului Ujgorod la trei ani de închisoare cu liberare condiționată pentru „încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei”.
Potrivit SBU, în timpul percheziției sancționate au găsit „broșuri cu caracter separatist, textul și note la imnul rutenilor subcarpatci”, ziare rusești cu imaginea unei hărți a „Celor Trei Rusii” care include Rusia, Belarus și Ucraina, balade despre „Rusia purtătoare de Dumnezeu” în biserici.
Conflictul bisericesc din Ucraina s-a aprofundat după invadarea țării de către Rusia. O comisie de experți, împuternicită de Guvernul Ucrainei, a arătat în ianuarie că Biserica Ortodoxă Ucraineană rămâne o substructură a Bisericii Ortodoxe Ruse. „Beneficiind de unele drepturi și libertăți, această structură nu este, totuși, o Biserică autocefală”, potrivit concluziilor experților. Ei susțin că relațiile dintre biserica de la Kiev și cea de la Moscova sunt de subordonare, nu de cooperare. Aceste argumente au fost respinde de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Urmăriți-ne pe Telegram