”Partenerii au unele întrebări…”: Demiterea lui Naiem și conferința de reconstrucție de la Berlin /OPINIE
La Berlin se desfășoară Conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei (Ukraine Recovery Conference – URC2024), unde participă lideri din mai multe țări, organizații internaționale, lideri ai businessului și societății civile. La conferință participă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și o delegație de oficiali ucraineni. Cu toate acestea, printre membrii delegației ucrainene nu se află Mustafa Naiem, care până în data de 11 iunie curent, conducea Agenția de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii, informează Radio Svoboda.
Pe 10 iunie, Naiem a anunțat că a depus o cerere de demisie din funcție, invocând „obstacole sistematice” din partea guvernului. Înainte de aceasta, deplasarea sa la conferință a fost respinsă „fără explicații” de către premierul ucrainean Denis Șmîgal, potrivit lui Naiem. Mustafa Naiem făcea parte din echipa vicepremierului pentru reconstrucție și ministru al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care a fost demis de guvern în luna mai. Jurnaliștii de la Radio Svoboda au solicitat Cabinetului de Miniștri, Agenției de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii și Biroului Președintelui Ucrainei un răspuns oficial cu privire la demiterea lui Naiem.
Despre demisia din funcția de șef al Agenției de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii din Ucraina, Mustafa Naiem a scris pe Facebook. A ocupat această funcție mai mult de un an. În postarea sa, a declarat că demisionează „din cauza obstacolelor sistematice care nu permit continuarea îndeplinirii eficiente a atribuțiilor sale de serviciu”. Naiem susține că agenției i se creau obstacole artificiale, fiind „terorizată” de birocrație, fără aprobarea documentelor în Cabinetul de Miniștri pentru „plata structurilor de protecție, fortificațiilor sau reconstrucției”. ”În prezent guvernul nu aprobă deja de trei luni plata în suma de 150 de milioane de euro, împrumutate de stat de la BEI pentru proiecte critic importante, inclusiv conducte de apă și protecția energetică”, scrie Naiem. În plus, potrivit acestuia, salariile angajaților Agenției au fost reduse, iar o treime dintre angajați au demisionat.
”De la începutul anului am pierdut deja 25% din colectivul nostru (…) Consider că acest lucru a fost făcut intenționat, pentru ca în Agenție, care într-o anumită măsură a devenit un model de construire a proceselor de la zero, să nu mai rămână oameni competenți și motivați, iar Agenția să fie declarată ineficientă și inutilă”, se arată în postare.
Succesul proiectelor Agenției, Mustafa Naiem îl atribuie, în special, lui Oleksandr Kubrakov, vicepremier pentru reconstrucție și ministru al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii, care a fost demis luna trecută. Kubrakov a fost cel care a propus candidatura lui Mustafa Naiem, care lucra în echipa sa din august 2021, pentru funcția de șef al Agenției de Reconstrucție. Odată cu demiterea ministrului „acest lucru a devenit imposibil”. O altă cauză a demisiei a fost refuzul premierului Denis Șmîgal de a aproba participarea oficială a lui Naiem la Conferința internațională de reconstrucție a Ucrainei de la Berlin. Duminică, într-un comentariu pentru Bloomberg, Naiem a declarat că Șmîgal „a respins personal cererea sa de deplasare fără careava motive”. Documnetul respectiv a fost publicat în rețeaua internet de către mass-media ucraineană. În răspunsul la scrisoarea din partea Agenției, premierul nu a aprobat deplasarea lui Naiem, cerând un raport de analiză privind finalizarea obiectivelor de protecție și celor de reconstrucție.
Surse din Cabinetul de Miniștri au informat presa ucraineană că pe 12 iunie era planificată o ședință, în care Agenția trebuia să prezinte un raport privind protecția infrastructurii critice și a energiei. Se pare că acesta este motivul pentru care premierul, care urma să conducă ședința, ”nu a aprobat deplasarea șefului agenției”, iar demisia este considerată o încercare de a ”evita raportarea pe subiecte importante”, au declarat surse guvernamentale pentru BBC și Ukrinform. Mustafa Naiem a declarat pentru NV că „decizia de a nu-mi permite participarea la conferință a fost luată de guvern cu mult înainte de refuzul oficial”. Despre ședință și raportul Agenției Naiem a aflat abea duminică.
Evident, deciziile au fost luate de Biroul Președintelui. Explicația cu ședința lui Șmîgal ca motiv al refuzului deplasării ”pare foarte ciudată”, consideră Olena Galușka, membră a consiliului de administrație al Centrului de Combatere a Corupției. Într-un comentariu pentru Radio Svoboda, ea a menționat că echipele lui Kubrakov și Naiem au lucrat în iarna 2022-2023 pentru obținerea echipamentului energetic, contribuind la trecerea iernii aproape fără întreruperi de electricitate.
”Contribuția acestora la consolidarea sectorului energetic poate fi judecată după acțiunile și rezultatele lor. Pentru mine, aceasta pare mai degrabă o încercare de a inventa un motiv pentru a justifica o decizie politică, o presiune politică înaintea unui eveniment important (Conferința de reconstrucție de la Berlin)”, consideră Olena Galușka. Potrivit numeroșilor experți, Naiem, la fel ca și Kubrakov, părăsește funcția din cauza unor „neînțelegeri între Biroul Președintelui și echipa Ministerului Reconstrucției”.
„Evident, deciziile au fost luate de Biroul Președintelui, deoarece echipa de la Ministerul Reconstrucției avea foarte multe contacte directe cu partenerii internaționali, iar șeful Biroului Președintelui, Andrii Iermak, dorește într-o oarecare măsură să monopolizeze activitatea internațională, să controleze aceste contacte”, explică reprezentanta Centrului de Combatere a Corupției, potrivit sursei citate.
Urmăriți-ne pe Telegram