Partenerii români și-au împărtășit experiența de implementare a proiectelor europene. Vizită în județul Suceava a unei delegații din regiunea Cernăuți
O delegație din regiunea Cernăuți a vizitat județul Suceava în cadrul proiectului „Interacțiunea eficientă a organelor administrației publice și a instituțiilor societății civile ca bază a stabilității democratice în contextul integrării europene și euroatlantice: experiența transfrontalieră a Ucrainei-România-Republica Moldova”. Scopul excursiei a fost de a face un schimb de experiență, de a se familiariza cu bunele practici privind crearea unor mecanisme de interacțiune eficientă între organele administrației publice și instituțiile societății civile.
La Primăria Municipiului Siret a avut loc o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale. Alina Butnariu, șefa biroului pentru implementarea proiectelor europene, a împărtășit experiența sa de cooperare cu fonduri europene. Potrivit acesteia, în ultimii ani s-au putut atrage circa 30 de milioane de euro pentru nevoile comunității. Printre cele mai mari proiecte se numără amenajarea spațiului public, realizarea unui centru social multifuncțional, construirea unei noi clădiri a unui liceu de pregătire tehnică și profesională a elevilor, precum și modernizarea unei grădinițe. Totodată, se modernizează transportul în comun, se lucrează la crearea unui centru de tineret și deschiderea unui muzeu istoric, se construiesc locuințe pentru educatori și lucrători medicali, iar drumurile sunt asfaltate. Toate acestea sunt implementate în cadrul strategiei de dezvoltare comunitară.
La Suceava, participanții s-au întâlnit cu primarul municipiului Ion Lungu, cu secretarul general al județului Suceava Petru Tănasă, cu reprezentanți ai autorităților și ai sectorului public. Ion Lungu le-a prezentat oaspeților principalele direcții de dezvoltare a orașului. El a menționat că în prezent sunt în curs de implementare un număr semnificativ de proiecte, în care se acordă o mare atenție componentei ecologice și energiei. Primarul municipiului a subliniat că Suceava are experiență în cooperarea și implementarea proiectelor cu comunitățile din regiunea Cernăuți și, de asemenea, și-a exprimat încrederea că această activitate va continua și în viitor.
Petru Tănasă a vorbit despre faptul că transparența în luarea deciziilor este asigurată prin consultarea cu publicul. Există o procedură separată legată de adoptarea bugetului: se alocă o sumă separată de fonduri pentru anumite domenii – educație, cultură, sănătate, asistență socială etc., iar organizațiile neguvernamentale pot aplica cu propuneri de finanțare a acestora. proiecte.
Potrivit lui Nelu Todireanu, președinte al Fundației de Caritate si Întrajutorare „Ana”, mediul asociativ din Suceava beneficiaz ă de sprijinul primarului orașului, cât și al consiliului județean. Munca comună se desfășoară de mult timp și aduce rezultate pozitive în spațiul transfrontalier Suceava-Cernăuți.
Vizita în județul Suceava a delegației din regiunea Cernăuți a avut loc în cadrul implementării proiectului Centrului Regional de Formare a Funcționarilor Publici Cernăuți, cu sprijinul Reprezentanței Fundației „Hanns Seidel” din Kiev.
Urmăriți-ne pe Telegram