„Pentru ca copiii să vadă cum crește iarba și cum cade ploaia…” În Cernăuți se construește un hospice pentru copiii care necesită îngrijire paliativă
În regiunea Cernăuți, într-un adăpost pentru persoane care au fost supuse violenței domestice – ”Orășul Binelui”, se construiește un hospice pentru copiii cu necesități speciale. În cele trei etaje ale clădirii vor fi amenajate saloane, o sală de operație și de reabilitare. Respectivul centru va oferi servicii de îngrijire paliativă pentru 30 de copii, informează audiovizualul public Suspilne Cernăuți.
Marta Levcenko, directorul centrului de criză “Orășelul Binelui: ”Avem copii cu diagnostic de paralizie cerebrală, cu oligofonie, copii cu afecțiuni oncologice. Este îngrijire paliativă, dar desigur că nu îi lăsăm, pur și simplu, în paturi și nu acceptăm soarta lor. Noi îi reabilităm activ, îi învățăm, ei pictează și dansează… Terapia prin muzică este obligatorie, ei se plimbă mult, ne cățărăm în hamace, mâncăm înghețată, ne jucăm cu gadgeturi și jucării. Ei se joacă întotdeauna cu copii sănătoși, pentru a se dezvolta și a simți lumea. Aceștia sunt copii lipsiți de îngrijirea părintească. Sunt copii care vin din teritorii din apropierea frontului, unde se desfășoară activ acțiuni de război. Există copii, care vin cu mamele lor din familii în care există violență domestică. Deschizând un hospice, vom putea primi astfel de copii. Avem deja o cerere foarte mare și mulți părinți se adresează, solicitându-ne ajutorul paliativ și de hospice.
În prezent, avem 210 copii, dintre care peste 30 beneficiază de îngrijire paliativă. Dorim foarte mult ca viața lor să continue și să le oferim oportunitatea și șansa de dezvoltare. În fiecare zi, ne gândim: ce putem face în plus pentru acești copii, pentru a le îmbunătăți starea, pentru ca ei să poată ține singuri o lingură în mână, să poată savura înghețata, să poată mângâia un cățeluș. Cererea este foarte mare în prezent, dar nu o putem gestiona deoarece specialiștii noștri de reabilitare lucrează direct cu copiii, în grupuri, fără un spațiu separat, într-o clădire unde să se poată concentra în mod corespunzător. Avem nevoie de un mediu unde specialistul și copilul să poată lucra eficient. Căutăm cei mai buni specialist, care să consulte și să ne sfătuim cu privire la aspecte precum tipul de paturi necesare, distanța dintre uși, designul corect al coridorului și așa mai departe. Am invitat deja un neurolog, un logoped, avem cinci terapeuți de reabilitare și pediatri. Desigur, avem nevoie de mai mult, încă căutăm un psihiatru pediatric care să lucreze și el la noi.
Noi deja începem să achiziționăm treptat toate echipamentele necesare. Fiecare grivnă pe care reușim să o economisim, fiecare ajutor primit sau orice altă formă de sprijin, ne rugăm să o folosim pentru achiziționarea verticalizatoarelor, mingilor speciale, peretelui suedez și tot ceea ce avem nevoie pentru a putea instala totul literalmente într-o singură zi. Astfel, centrul nostru de reabilitare împreună cu secția paliativă a fost pregătit.
Ivanna Martâneak, reabilitolog: ”Avem diferite categorii de copii în secția paliativă, avem copii imobili, cu care trebuie să lucrăm practic în fiecare zi, să urmăm cursuri. Terminăm un curs, facem o pauză și începem altul. Deoarece acești copii sunt imobili, pot dezvolta contracturi musculare și alte complicații, iar mușchii lor se atrofiază. Trebuie să lucrăm cu acești copii pentru a le îmbunătăți viața. Pe cei care nu pot vorbi îi vom învăța să vorbească. Pe cei care nu pot sta sau merge, îi vom învăța aceste lucruri. Vom face tot posibilul pentru a integra și adapta copiii în societate.
Marta Levcenko, directorul centrului de criză “Orășelul Binelui”: ”Avem o livadă, în special pentru copiii care necesită îngrijire paleativă, pentru copiii cu dizabilități. Are o ieșire directă din terasa noastră de sticlă. Totul este foarte bine gândit aici, fiecare plantă, iar noi vom putea aduce copiii în această grădină chiar și pe paturi sau în scaune cu rotile. Avem o terasă de sticlă, de care suntem foarte mândri și pentru care am strâns fiecare monedă necesară pentru a o construi. Are o ieșire din sala în care se află copiii. Aici va fi un dulap mare de jucării, mereu va răsuna muzica și va fi multă verdeață. Și dacă observați, această terasă este înconjurată de grădină. Chiar acum plouă, iar copiii vor putea vedea, observa ploaia, natura și vremea, să se simtă vii. Ne dorim ca ei să vadă lumea, să nu vadă doar pereții și tavanul, să vadă cum se schimbă lumea, cum cresc copacii, cum înflorește o floare, cum plouă. Este foarte important să vadă lumea, să se simtă parte a întregului univers. Deja totul e pregătit la 80%, dar mai trebuie să cumpărăm paturi. Din păcate, în Ucraina nu există paturi medicale pentru copii, așa că le căutăm în străinătate. Este foarte important pentru noi să fie de calitate, să fie sigure și confortabile pentru copilul care va petrece mult timp în pat.
Tot ceea ce facem este separat de fondurile pentru hrana copiilor, pentru educația copiilor și pentru serviciile locativ-comunale. Practic, nu am impus niciodată o taxă separată pentru hospice. În prezent, avem nevoie de sprijin pentru instalarea unui lift de acces la scară, pentru a permite accesul copiilor la centrul nostru de reabilitare, care se află în subsol.
În prezent adunăm 793.000 de grivne pentru un lift de acces. Nu putem înlocui în întregime spitalul, vom continua să colaborăm și să solicităm asistență pentru copii care se află în situații grave. Cu toate acestea, aici vom putea oferi o îngrijire de calitate pentru copii, monitorizare medicală cu ajutorul echipamentelor de monitorizare a pacienților și posibilitatea de a efectua ecografii în locație. Toate aceste servicii le vom putea oferi aici, în centrul nostru nostru. Și, desigur, vom furniza și servicii de reabilitare”.
Urmăriți-ne pe Telegram