„Persoanele strămutate în Transcarpatia – viață fără stereotipuri” – expoziție de fotografii la Ujgorod
Expoziția de fotografii „Persoanele strămutate – viața fără stereotipuri” a fost prezentată la Ujgorod, fiind concepută de reprezentanții Clubului de presă. Ei au postat 50 de fotografii cu poveștile persoanelor strămutate forțat, care s-au mutat în regiunea Transcarpatia din cauza invaziei pe scară largă a Federației Ruse.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în Ucraina. La 50 de standuri sunt prezentate fotografii și povești ale refugiaților care au venit în regiunea Transcarpatia. Printre aceștia se numără și Nadia Kosenko de la Kiev.
„Cred că proiectul este extraordinar, pentru că este necesar și relevant — pentru a arăta viețile oamenilor care, în ciuda tuturor circumstanțelor, în ciuda războiului, au reușit să-și demonstreze în primul rând sie însuși, că și o situație atât de dificilă poate fi depășită. Poți să faci o muncă utilă și nu numai pentru alții, și în primul rând pentru propria mea existență. Locuiesc în Ujgorod de un an și cred că viața mea s-a schimbat în bine. Am putut să-mi pun în aplicare proiectele cele mai sacre, cele mai dureroase pentru mine, care sunt în prezent implementate la Ujgorod”, spune femeia.
Opt fotografi au lucrat pentru expoziție: șapte din Transcarpatia și un imigrant din Mariupol, Serhiy Vaganov.
La vernisajul expoziției din Ujhorod au venit mulți localnici și oaspeți ai orașului. „Am venit aici pentru că știam că trebuie să fie ceva interesant la expoziție. Când am văzut că e vorba de imigranți, mi s-a strâns inima. Mai ales când vezi că oamenii trec prin asta de două ori. Cel mai mult mi-aș dori ca oamenii să se poată întoarce la casele lor, înțeleg că în multe locuri aceste case au fost distruse, a fost spus aici de multe ori, dar sunt sigură, că totul va fi reconstruit și toți oamenii se vor putea întoarce la baștină”, împărtășește vizitatorul.
La proiect s-a lucrat timp de patru luni. Iryna Breza, șefa Clubului de presă Ujgorod a declarat: „Este a doua oară când facem o astfel de expoziție foto. Prima a fost în 2014, când au venit primii refugiați la noi, când a fost primul val. Nu erau multe povești atunci, dar pe 24 a început invazia la scară largă și mai mulți oameni au venit la noi. Am vrut să arătăm cine sunt acești oameni, ce fac, cât de greu sau ușor le-a fost, cât de bine s-au adaptat la noi, în Transcarpatia, fie că și-au găsit un loc de muncă sau și-au continuat munca. Sunt oameni complet diferiți, din regiuni diferite”, spune femeia.
Potrivit lui Iryna Breza, cei interesați vor putea vizita expoziția de fotografii între 22 și 23 aprilie la Ujgorod, iar ulterior la Mucacevo, Perecin, Teaciv și Hust.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram