Peste 200 de trupuri neidentificate: cum sunt identificați soldații căzuți în război, la Cernăuți (video)

La Biroul de Expertiză Medico-Legală din Cernăuți se desfășoară o activitate esențială, dar extrem de dificilă: identificarea soldaților căzuți pe front. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în instituție au fost efectuate peste 1000 de autopsii ale militarilor repatriați. În prezent, în cele două camere frigorifice speciale sunt păstrate 202 trupuri neidentificate, la o temperatură constantă de -18°C.
Directorul Biroului, Victor Bașinski, a explicat că cele două camere frigorifice au fost instalate la sfârșitul anului 2024 și sunt conectate la generatoare în caz de întreruperi de curent. Fiecare unitate poate adăposti până la 100 de trupuri.
„Din luna ianuarie a acestui an, am primit 146 de trupuri. Dintre acestea, 38 au fost deja identificate prin mostre ADN și returnate familiilor pentru înmormântare”, a spus Bașinski.
Majoritatea soldaților repatriați au murit în urma traumatismelor explozive, provocate de rachete, drone sau artilerie. Multe dintre trupuri ajung în stare fragmentată și au fost expuse între două și șase luni înainte de a fi recuperate.
Pentru identificare, experții folosesc două metode principale: analiza ADN și dactiloscopia (identificarea după amprente).
În unele cazuri, specialiștii reușesc să reconstituie liniile papilare de pe degete pentru identificare. Cinci persoane au fost astfel recunoscute.
„Restul au fost identificați prin metode ADN. În baza probelor oferite de rudele apropiate ale celor dați dispăruți, identificăm corespondențele în baza națională”, a explicat Bașinski.
Când identificarea este confirmată, rudele apropiate sunt informate de către o echipă de investigație.
Conform datelor furnizate de Statul Major de Coordonare, până la 18 februarie 2025, Ucraina a efectuat 75 de operațiuni de repatriere și a returnat familiilor 7.017 trupuri ale militarilor căzuți.
Urmăriți-ne pe Telegram