Peste 25 de mii de ucraineni au semnat o petiție privind îndeplinirea obligatorie a declarației de avere de către funcționarii publici
Petiția de revenire la practica îndeplinirii obligatorii a declarației de avere de către funcționarii publici și parlamentari are deja 25.000 de semnături. În dimineața zilei de 3 februarie, propunerea a primit 25.867 de voturi online. Declarația obligatorie a fost anulată din cauza legii marțiale după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
„O condiție prealabilă importantă pentru identificarea persoanelor corupte este restabilirea declarației electronice a funcționarilor publici”, se arată în textul petiției.
Autorul recursului notează că introducerea declarației electronice a funcționarilor publici a însemnat unul dintre cele mai mari succese ale reformelor anticorupție din Ucraina. Datorită acestui fapt, autoritățile anticorupție și publicul au putut identifica zeci de angajați cu avere dobândită ilegal.
„Totuși, din martie 2022, funcționarii publici din Ucraina au fost scutiți de obligația de a depune declarații ale persoanelor autorizate să îndeplinească funcțiile de stat sau autonomie locală. Deși a trecut prima lună a anului 2023, funcționarii publici nu au depus declarații de proprietate chiar și pentru 2021”, se arată în petiție.
Decizia de anulare a declarațiilor este neîntemeiată, consideră autorul petiției. Până la urmă, pentru marea majoritate a funcționarilor publici, nu există obstacole obiective în depunerea declarațiilor: ei nu sunt în prima linie, apărând statul și sunt capabili să completeze informații despre veniturile și averile lor. „Prin restabilirea declarațiilor, autoritățile își vor demonstra intoleranța față de manifestările de corupție din timpul legii marțiale. Toți cei care, în funcțiile lor pe timp de război, își permit să fure fonduri ale statului, în loc să lucreze pentru victoria statului, ar trebui să fie identificați și trași la răspundere. Declarațiile depuse de către angajați vor ajuta în acest sens”, se arată în contestație.
Autorul petiției mai notează că restituirea declarației obligatorii „nu va face decât să întărească încrederea publicului în autoritățile statului, precum și încrederea partenerilor internaționali”.
La 30 ianuarie 2023, ambasadorii țărilor G7 și UE și-au exprimat sprijinul clar pentru adoptarea rapidă a programului de stat anticorupție și restabilirea e-declarării și evidențelor financiare a partidelor politice.
Urmăriți-ne pe Telegram