Petr Pavel a permis ca 60 de cetățeni cehi să lupte de partea Ucrainei
În total, președintele a primit 181 de cereri de permisiune pentru a se alătura armatei ucrainene. Rada Supremă a permis străinilor să ocupe funcții de ofițeri în armată. Președintele Cehiei a aprobat cererea a 60 de cetățeni și le-a permis să se alăture armatei ucrainene.
Președintele Cehiei, Petr Pavel, a permis celor 60 de cetățeni să lupte în cadrul armatei ucrainene. Sâmbătă, 2 noiembrie, acest lucru a fost relatat de „Ukrinform”, citând declarația purtătorului de cuvânt al președintelui, Filip Platoche, în cadrul emisiunii de la Radio Cehia.
Se menționează că, în total, președintele Cehiei, Petr Pavel, a primit 181 de cereri pentru a se alătura armatei ucrainene, însă șeful statului a aprobat deocamdată doar 60 dintre acestea. Înainte ca aceste cereri să ajungă la președinte, ele sunt examinate de trei ministere: al Apărării, al Afacerilor Interne și al Afacerilor Externe.
Conform legislației cehe, cetățenii țării nu pot efectua serviciu militar și nu pot participa la acțiuni de luptă în cadrul unor formațiuni militare străine fără permisiunea președintelui. Cu toate acestea, de partea Ucrainei luptă și cetățeni care nu au primit o astfel de autorizație. Prin urmare, numărul exact al cehilor din rândurile armatei ucrainene nu poate fi precizat.
Potrivit site-ului de știri ceh Pravda, fostul președinte al Cehiei, Miloš Zeman, a emis 132 de astfel de autorizații.
De asemenea, în august 2024, un tribunal din Praga l-a condamnat la șapte ani de închisoare pe fostul militar Filip Siman, care a luptat ca voluntar de partea Ucrainei. Cehul a fost condamnat pentru jaf în Ucraina, deși el a susținut că a executat ordinele conducerii. Este de remarcat că Filip Siman a luptat de partea Ucrainei fără a primi autorizația președintelui. Din acest motiv, procurorul a cerut o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru acesta. Totuși, în această privință, judecătorul l-a declarat nevinovat, subliniind că „Republica Cehă sprijină oficial Ucraina în cadrul politicii sale externe și condamnă ocuparea teritoriilor de către Federația Rusă.”
Reamintim că joi, 10 octombrie, Rada Supremă a adoptat proiectul de lege nr. 12023, care permite străinilor să ocupe funcții de ofițeri în Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul Special de Transport de Stat. Proiectul de lege a fost susținut de 276 de deputați ai poporului.
Urmăriți-ne pe Telegram