Poluarea din Ucraina va ajunge în curând pe litoralul românesc. OMS a avertizat asupra prezenței unei bacterii periculoase
Se prognozează că poluarea din Ucraina va ajunge în curând pe litoralul românesc, iar Organizația Mondială a Sănătății a emis un avertisment cu privire la prezența unei bacterii periculoase.
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină monitorizează situația și avertizează asupra acestei situații. Direcția de Sănătate Publică din Constanța efectuează teste zilnice ale calității apei mării, în urma avertismentului OMS cu privire la prezența bacteriei care cauzează holera în zonele afectate de distrugerea barajului de pe râul Nipru.
Imaginile recente din Odesa, arată coasta acoperită de moloz în urma transportului de cantități mari de resturi și animale moarte de pe râul Nipru, ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kahovka. Autoritățile au constatat o desalinizare semnificativă a Mării Negre în zonă și au înregistrat depășiri ale nivelului de fier în apă de până la nouă ori.
Autoritățile din Odesa au solicitat oamenilor să evite mersul pe jos de-a lungul coastei poluate și să nu meargă la plajă. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la riscul de holeră în zonele afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka.
Dr. Teresa Zakaria, responsabil tehnic al OMS pentru răspuns în situații de urgență, a declarat că probele prelevate au indicat prezența patogenului, ceea ce înseamnă că într-un anumit moment ar putea apărea cazuri de acest fel.
Un biolog pe nume Adrian Bîlbă a menționat că această bacterie poate supraviețui și în apele salmastre, ceea ce înseamnă că ar putea supraviețui și în zonele mai puțin sărate din nord-vestul Mării Negre, inclusiv în România.
Aproximativ o mie de kilometri pătrați din Marea Neagră sunt afectați de poluarea cauzată de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Zona este reprezentată cu verde închis pe o hartă a cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină și a înregistrat o creștere continuă în ultimele cinci zile.
Cercetătorul științific Florin Timofte a avertizat că, în cazul în care poluarea va continua să se extindă, aceasta va ajunge în câteva săptămâni până în zona litoralului turistic românesc, de la gura de vărsare a Dunării până în apropierea localității Sulina.
Prognoza alarmantă ridică îngrijorare, iar o echipă de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină va pleca într-o misiune de patru zile în larg pentru a preleva probe din mare. Direcția de Sănătate Publică din Constanța va continua să testeze apa mării zilnic.
Până în prezent, analizele efectuate în zona litoralului românesc indică faptul că apa Mării Negre este sigură pentru scăldat. Autoritățile au promis că vor avertiza populația în cazul în care vor apărea efecte ale poluării provenite din Ucraina.
Urmăriți-ne pe Telegram