Portrete de război: Istoria militarului Brigăzii 128 Transcarpatice de asalt montan
Militarul Bogdan este ofițer al grupului psihologic din Brigada 128 Transcarpatică. El servește în Forțele Armate de la vârsta de 18 ani și a semnat primul său contract în 2013. Povestea lui a fost relatată pe pagina de Facebook a Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan Transcarpatic.
Bogdan spune că a servit mai întâi ca mecanic șofer senior al unui tanc T-64B într-o brigadă de tancuri.
„Am primit botezul de foc în 2014. Am eliberat Sloveansk și alte așezări din regiunea Donețk, în timpul bătăliilor tancul meu a fost lovit de mai multe ori. Acolo am simțit pentru ce este războiul, au fost primele pierderi ale camarazilor mei de arme. .Într-una dintre bătălii, comandantul echipajului a fost ucis. O mină a aterizat lângă tanc. Din păcate, nu au putut să-l evacuăm… Aceeași mină m-a rănit și pe mine – un fragment a zburat în ochi. Dar am avut noroc, rana nu era gravă”, își amintește Bogdan.
Bogdan a numit bătăliile de la Debalțevo de la începutul lui 2015 cele mai dificile din perioada Operației Antiteroriste.
“Apoi am fost rănit a doua oară – o muniție cu dispersie de la “Smerch” a zburat. Și din nou am avut noroc, rana nu era gravă. Au trecut două zile până să plec de la Debalțevo, reparam un tanc. Tot post-sovietic echipamentul a fost scos din conservare, sau nu a fost folosit mult timp, așa că foarte des ne-a dat de furcă”, a spus Bogdan.
Pe tancul reparat, soldatul a reușit să plece fără pierderi. Bogdan a putut să-și schimbe specializarea și să devină ofițer psiholog în 2016. Bărbatul s-a alăturat brigadei 128 în 2020.
Pe 24 februarie 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Bogdan se afla într-o zonă de război.
„Am înțeles cu toții că a început un adevărat război, dar nu ne-am gândit că va fi atât de dur. La început, rușii aveau un mare avantaj, puteau desfășura trei batalioane de tancuri împotriva unei mici unități. Artilerie , aviație, tancurile și mortarele au lucrat împotriva noastră. A fost cea mai infernală perioadă, care nu poate fi comparată cu zona operațiunii antiteroriste. Dar am perseverat, am oprit inamicul. Și apoi am trecut la ofensivă”, spune Bogdan.
Potrivit acestuia, cea mai mare problemă, atunci când comunică cu soldații constă în lipsa de conștientizare că războiul poate dura o perioadă lungă.
„Oamenii nu se identifică complet cu evenimentele care se petrec în țară. Pentru că, în multe cazuri, asta înseamnă să-ți dai seama că poți fi ucis. Prin urmare, comportamentul lor este ca o încercare defensivă de a se distanța din punct de vedere psihologic. Drept urmare, o fac. nu intuiesc sută la sută sarcină, și asta are consecințe negative. Și unii oameni se simt vinovați că nu sunt în preajma familiilor, ci aici. Fiecare are demonii lui care îl țin treaz noaptea. Așa că încerc să conduc oameni în direcția corectă, scopul meu este să-i ajut”, spune soldatul.
Urmăriți-ne pe Telegram