Previziunile unui important politolog din Belarus: „În februarie-martie am putea avea ciocniri militare între Rusia și statele NATO”
Situația din Belarus devine din ce în ce mai imprevizibilă, acolo unde președintele Aleksader Lukașenko transmite semnale ambiguue privind posibila implicare alături de Rusia în războiul din Ucraina. Unul dintre cei mai importanți analiști politici din Belarus, Andrei Porotnikov, director la Belarus Security Blog din Minsk, expert în securitate, a analizat într-un interviu acordat jurnalistului Marin Gherman (pentru ziarul Libertatea București) scenariul unui posibil război belaruso-ucrainean, dar și evoluțiile geopolitice actuale.
Libertatea: Care este atmosfera generală în Belarus? Cum văd belarușii războiul din statul vecin, Ucraina?
Aleksandr Porotnikov: Belarușii nu vor ca statul lor să se implice în războiul din Ucraina, dar trebuie să înțelegem că au apărut și alte probleme interne, cum ar fi cele de sorginte economică. De aceea, războiul nu este la fel de discutat în Belarus ca acum câteva luni. Nu observăm nicio schimbare majoră la nivelul opiniei publice. Majoritatea belarușilor, indiferent că îl susțin pe Lukașenko, pe Putin sau își doresc o victorie a Ucrainei, nu vor ca Belarusul să participe la acest război.
– Dar de unde apar atât de multe previziuni privind invadarea Ucrainei și în special a Kievului de către armata belarusă?
– Aceste prognoze ar putea să se adeverească mai aproape de sfârșitul iernii. Și vă explic de ce. Acum, la Moscova și la Minsk toți speră că vor funcționa doi factori importanți, care îi vor permite Rusiei să iasă învingătoare din acest război prin încheierea unui acord informal cu Occidentul. Se speră că Occidentul va influența Kievul să accepte anumite cedări și atunci vor fi reluate discuțiile despre eliminarea sancțiunilor. Primul factor de care sunt legate multe speranțe este reprezentat de o nouă ofensivă a armatei ruse în Ucraina, care va fi una de succes după desfășurarea mobilizării. O mare parte din elita politică de la Minsk este ferm convinsă că Rusia va reuși să atingă acest scop. Nu îmi este clar pe ce se bazează ei cugetând în acest mod. Cel de-al doilea factor ne aduce aminte de o convingere confesională. Se crede că europeanul de rând va îngheța de frig la iarnă fără agenții energetici ruși. Se va produce o destabilizare politică în UE, vor cădea guvernele care au o poziție dură față de Rusia sau Belarus și vor veni la putere cei care vor discuta cu Kremlinul și cu Minskul. Deocamdată, la Minsk toți așteaptă să se întâmple așa cum am descris eu mai sus și nimeni nu se pregătește de o invadare a Ucrainei care să se producă mâine. Nu observ în momentul de față nicio pregătire a armatei belaruse pentru război și nicio pregătire specială a statului, dar situația se poate schimba de la o săptămână la alta.
– Și ce se va întâmpla dacă niciunul dintre factorii amintiți de dvs. nu vor determina cedări din partea Ucrainei sau schimbări ale politicilor europene față de Rusia?
– Dacă niciunul dintre aceste scenarii nu se va realiza, și sunt convins că planurile Rusiei vor eșua și de această dată, Minskul și Kremlinul vor înțelege, de-abia atunci, că participă la un război de uzură, iar resursele sunt foarte limitate. De aceea, Rusia și Belarus vor fi nevoite să facă unii pași care să determine Occidentul și Ucraina să încheie un acord. Unica soluție pentru Putin este o escaladare radicală și nu numai în cadrul războiului ruso-ucrainean, ci o escaladare a confruntării cu Occidentul în general. Nu exclud că în februarie-martie ar putea avea loc ciocniri militare între Rusia și statele NATO.
– Care va fi scopul acestei escaladări despre care vorbiți?
– Este vorba, de fapt, despre o escaladare necesară pentru o dezescaladare, dar în baza condițiilor Rusiei. Altfel spus, mesajul va fi următorul: „Dacă nu vreți pacea cu binișorul, o să aveți o pace impusă de noi”. Rusia nu are la îndemână foarte multe instrumente pentru a face presiuni asupra statelor NATO. Sunt doar două metode. Este vorba de extinderea geografiei acestui război și apropierea lui de frontierele statelor NATO sau chiar în aceste state. De asemenea, trebuie să vorbim despre folosirea celui mai nou tip de armament, inclusiv a armei nucleare.
Citește continuarea articolului pe Libertatea
Urmăriți-ne pe Telegram