Primăria orașului Cernăuți umează să decidă soarta Cinematografului ”Cernăuți”
Potrivit primarului, cinematograful comunal „Cernăuți” s-a epuizat. Cu toate acestea, Departamentul de Cultură speră să restabilească instituția după război.
Primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, a declarat, într-o conferință de presă susținută pe 30 septembrie, că problema cinematografului „Cernăuți” este în prezent în curs de rezolvare, potrivit ACC. Conform primarului, cinematograful municipal s-a epuizat, ideea unui cinematograf urban i se pare lui Roman Klitchuk a fi de domeniul trecutului.
„Astăzi, părerea mea este aceasta: un cinema municipal este ceva depășit, precum și o pizzerie comunală sau o benzinărie. Astăzi există suficiente cinematografe private la care lucrurile merg bine. Prin urmare, trebuie să ne dăm seama ce să facem cu cinematograful dat. Oricine merge la cinema vede că sunt 5-7 oameni care stau acolo. Iar cheltuielile cinematografului merg pe umerii bugetului. Acele fonduri pe care le-am putea cheltui pe alte lucruri, pur și simplu le cheltuim pe subvenție. Ne lipsesc, poate, niște spații de coworking, muzee, lucruri culturale. Dar par să fie prea multe cinematografe goale în oraș. Cred că vom anunța un concurs sau o audiere publică pentru a afla cine, ce, vede acolo. Dar cred că cinematograf, nu este potrivit. Aceasta este opinia mea și poate diferi de opinia publică”.
Primarul a menționat că deciziile cu privire la cinematograf vor fi luate împreună cu lucrătorii din cultură. Cu toate acestea, consiliul orășenesc a luat deja în considerare opțiunile pentru crearea unui muzeu acolo. După cum a spus primarul, au purtat un dialog cu comunitatea evreiască în legătură cu muzeul. Cu toate acestea, momentan nu există decizii concrete cu privire la cinematograful Cernăuți.
După cum a declarat Iulia Saftenko, șefa Departamentului de Cultură al orașului, proiecțiile în cinematograf sunt în prezent suspendate. Întreprinderea comunală este condusă temporar de directorul interimar – Iaroslav Isaiuk.
„Ne așteptăm să avem un director în curând. Mă ocup de această problemă, avem nevoie de un regizor cu experiență managerială care să însuflețească teatrul nu doar cu proiecții de filme. Există o sală frumoasă în incintă unde pot fi organizate diverse evenimente culturale. Cred că vom readuce cinematograful Cernăuți la maxim de funcționare. Aceasta este clar o instituție culturală, din punct de vedere istoric. Mai devreme sau mai târziu războiul se va încheia și vom reveni la viața normală când oamenii vor merge la cinema. Prin urmare, poziția mea fără echivoc este să păstrez cinematograful Cernăuți”, a spus Iulia Saftenko.
Cinematograful „Cernăuți” este o întreprindere comunală care trebuie să câștige de la sine, a spus șefa Direcției Cultură a Consiliului orășenesc Cernăuți. Potrivit acesteia, cinematograful ar fi putut câștiga desinestătător, dar în timpul războiului, când proiecțiile sunt suspendate, ar trebui să fie susținut financiar: „Acum o lună la comitetul executiv i-am convins pe membrii comitetului executiv să aloce fonduri, să plătească datoriile companiei, pentru că este război și proiecțiile sunt suspendate. Întreprinderea trebuie susținută. Înainte de coronavirus, cinematograful era profitabil. Înainte de pandemie, cinematograful a echipat scaune complet noi cu propriii bani câștigați, a făcut reparații. Trebuia să fie și o reparație de toaletă, dar a început covid și aceste fonduri au fost direcționate către întreținere. De fapt, anul trecut, în vară, din bugetul orașului au fost alocate 300.000 de grivne pentru salarii angajaților, iar anul acesta, comitetul executiv a alocat 68.000 de grivne pentru a plăti energia electrică. Desigur, această companie de utilități este diferită de alte companii din oraș care fac parte din infrastructura critică a orașului, dar alocam milioane de grivne pentru ajutorul lor în fiecare an. De aceea cei 68.000 alocați cinematografului anul acesta sunt o fărămitură”.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram