Primele 10 tancuri americane Abrams ajung în Ucraina
Ucraina ar trebui să primească primele zece tancuri Abrams din cele 31 promise de partenerii occidentali, arată politico.com într-un articol în care îl citează pe colonelul Martin O’Donnell.
Tancurile respective sunt deja în Germania unde sunt finalizate lucrările de restaurare. Pe de altă parte, publicația a menționat că primul grup de 200 de soldați ucraineni a finalizat deja programul de pregătire pentru folosirea tancurilor americane.
„Tancurile sunt foarte importante atât pentru apărare, cât și pentru ofensivă. Tancurile moderne, instruirea și capacitatea de a le utiliza vor fi fundamentale pentru succesul Ucrainei. Abrams este un vehicul blindat bun, dar nu este un glonț de argint. În cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult este hotărârea Ucrainei”, au declarat unele surse din Pentagon.
Tancurile Abrams fac parte dintr-o forță de aproximativ 300 de tancuri promise de aliații occidentali Ucrainei, inclusiv tancuri Leopard 2 din Spania și Germania, tancuri Challenger 2 din Marea Britanie și tancuri Leclerc din Franța.
Cu un propulsor Honeywell AGT1500 multi-fuel turbine engine de 1.500 de cai-putere, Abrams are o viteză maximă de 68 km/h (40 km/h offroad). Având un rezervor cu capacitate de 1.900 de litri, dar și un consum pe măsură, Abrams are o autonomie de 425 de kilometri. Armamentul principal este constituit dintr-un tun M256A1 de calibru 120 milimetri cu 42 de proiectile. Ca armament secundar, Abrams dispune de o mitralieră 12,7 milimetri și două mitraliere calibru 7,62 milimetri, din care una montată coaxial cu tunul principal.
În timp, tancul american de 66 de tone s-a dovedit de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfășurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus. Tancul Abrams este operat de țări precum SUA, Egipt, Kuwait, Arabia Saudită, Australia și, mai nou, Polonia.
Urmăriți-ne pe Telegram