Procesul de ucrainizare: În școlile românești din regiunea Cernăuți elevii din clasele 5-6 vor studia 20% dintre materii în limba ucraineană
În școlile din regiunea Cernăuți, unde elevii învață în limbile minorităților naționale, începând din luna septembrie a.c., o parte dintre materii vor fi predate în limba ucraineană. Aceasta se aplică elevilor din clasele a V-a și a VI-a. Ceilalți elevi vor continua în acest an să învețe în limba română.
În același timp, începând cu anul următor, numărul materiilor predate în limba ucraineană va crește anual cu 5%, relatează audiovizualul public Suspilne Cernăuți.
În satul Mihoreni din comuna Herța, majoritatea locuitorilor vorbesc româna. Directorul liceului local, Gheorghe Lupu, spune că pentru a evita disconfortul în timpul tranziției către predarea materiilor în limba ucraineană, cadrele didactice se vor strădui să prezinte materialele concomitent în română și ucraineană.
Tatăl unui elev din clasa a XI-a, Gheorghe Cobelea, este român de etnie. El spune că fiului său îi este mai ușor să învețe în limba română, dar nu vede dificultăți în cazul predării materiilor în limba ucraineană.
„Acasă vorbim româna, dar practicăm și ucraineana. Noi nu pregătim copilul pentru tranziție, profesorii de la școală se ocupă de asta. Totul este în regulă. Copiii vorbesc ucraineană cu ușurință. Vom învăța în limba ucraineană. Nu cred că vor fi probleme”, spune Cobelea.
Copiii Oxanei Tamian învață în clasele a XI-a și a VII-a. Femeia spune că elevii vorbesc româna de la naștere. În același timp, ea consideră că învățarea limbii ucrainene este necesară pentru ca copiii să înțeleagă mai bine limba.
„Atunci când toată lumea din sat vorbește româna, este bine, dar când mergem în oraș, de exemplu, la medic, este dificil să explici ce te doare. Este bine că copiii noștri învață în limba ucraineană. Este greu, dar va fi bine pentru viitor. Astfel, el va înțelege ucraineana când va ieși în lume”, spune Oxana.
În comuna Herța, elevii din clasa a V-a vor învăța trei materii în limba ucraineană: educație fizică, științele naturii și informatică. În clasa a VI-a, limba ucraineană va fi folosită și pentru studiul artei vizuale, spune directorul liceului, Ghoeghe Lupu. Lista materiilor a fost convenită în cadrul consiliului pedagogic.
„Am avut o întâlnire cu vice-ministrul educației din Ucraina. Vom respecta cerințele standardului de stat și vom trece treptat la predarea în limba ucraineană. În paralel, vom explica și în română”, spune directorul.
Potrivit lui, comunitatea va primi manuale pentru clasele a cincea și a șasea conform programului „Noua Școală Ucraineană”. Lupu spune că în liceul său, materiile în limba ucraineană au fost predate și înainte, inclusiv limba și literatura ucraineană, precum și disciplina „Apărarea Ucrainei”.
„Elevii noștri studiază limba ucraineană și literatura ucraineană din 1994. Au rezultate bune la examenele de admitere la universitate. Avem șase ore de limba ucraineană conform standardului de stat, mai puțin decât în școlile ucrainene, dar îl respectăm”, spune Lupu.
Potrivit profesoarei de limbă și literatură ucraineană Adriana Lupu, elevilor nu le este dificil să înțeleagă limba de stat acum, deoarece încă de la o vârstă fragedă urmăresc videoclipuri și desene animate în ambele limbi.
„Când am învățat la școală, am învățat și materiile în paralel în limba ucraineană și română. La fel și istoria și matematica, pentru că am dat examene de admitere la universitate. La orele din clasele mai mici, facem mereu paralele între părțile limbii române și ucrainene, pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor materialul”, spune profesoara.
În iunie anul acesta, Ministerul Învățământului de la Kiev a decis să amâne creșterea numărului de ore în limba ucraineană cu un an pentru elevii din clasele a VII-a până în a XI-a. Anul acesta ei vor continua să învețe în limba lor maternă, iar începând cu anul următor, numărul materiilor predate în limba ucraineană va crește treptat pentru ei.
„Copiii care au început școala în 2018, odată cu reforma Școlii Ucrainene Noi, vor avea 20% din materii în limba ucraineană în clasa a cincea și 25% în clasa a șasea. De la anul viitor, numărul materiilor predate în limba ucraineană de la clasa a cincea până la a noua va crește cu 5% în fiecare an”, spune Minu Pavalachi, șeful Direcției de Învățământ a comunei Herța.
Astfel, până în 2027, în clasele mai mari, cel mult 60% din materii vor fi predate în limba ucraineană, în timp ce în școlile cu predare în limba rusă acest procent va fi de 80%.
Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a ridicat un val de critici, românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva noii legi a educației, adoptată în septembrie 2017, care, potrivit comunităţii româneşti, reprezintă un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice.
Urmăriți-ne pe Telegram