PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze
În urma lipsei acute de militari, guvernul Ucrainei le oferă cetățenilor un premiu de 20 de mii de grivne (circa 500 de dolari) pentru fiecare om pe care îl duc la comisariatele militare pentru a fi înrolat, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, asemenea metode sunt ilegale pe teritoriul Ucrainei și Rusia este cea care recrutează cu forța militari pentru a-și acoperi pierderile.
ȘTIRE: „Până pe 30 octombrie adu-ți un prieten și primești un premiu bănesc de 20 de mii de grivne. Ajută-ți statul acum. Experții în marketing ai Ministerului Apărării al Ucrainei au inventat un concurs promoțional „genial” de trădare a prietenilor în interesul Forțelor Armate”, scrie Podolyaka, informația fiind distribuită de un cont de Twitter care laudă acțiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei, dar și de canalul de Telegram „Observatorul militar”.
„Armata ucraineana se transformă treptată și ireversibil într-o piramidă financiară, dar este una atipică, compusă din cadavrele militarilor ucraineni. Așa sunt duși boii la abator, vânduți la bani frumoși”, scrie Glav.su.
NARAȚIUNE: Armata ucraineană le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nu au existat asemenea „oferte” sau „concursuri promoționale” la nivelul Ministerului Apărării al Ucrainei. Presa rusă, canalele de Telegram și Twitter citează paginile oficiale ale armatei ucrainene, fără să includă însă hyperlink-uri. Nu există pe nicio pagină oficială a Ministerului Apărării al Ucrainei, Forțelor Armate sau departamentelor de profil un asemenea anunț, prezentat în forma unui clip video de către propaganda rusă. Așadar, informația despre premiile bănești oferite persoanelor care-și aduc prietenii la comisariatul militar este o invenție a presei ruse, deoarece anunțul nu poate fi găsit pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării sau armatei ucrainene, iar presa rusă nu prezintă nicio probă. Din nou este folosită citarea falsă ca metodă de creare a mesajelor de propagandă, la care tot mai des recurge presa guvernamentală rusă în ultimele luni de război.
Procesul de recrutare în armată sau de mobilizare în perioada legii marțiale este descris în mici detalii de legislația ucraineană, iar oferirea unor premii bănești sau orice alte relații de acest gen între comisariatul militar și cetățeni sunt ilegale. Nu există vreun mecanism legal de oferire a unor premii sau remunerări în contextul mobilizării generale determinate de război. Art. 15 a Legii privind mobilizarea din 1993 descrie procesul de mobilizare. În perioada mobilizării persoana înregimentată își păstrează locul de muncă și salariul de până la mobilizare. Cei care trebuie să fie mobilizați, în special bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, și renunță să o facă vor fi penalizați și judecați, potrivit legii.
Centrul de contracarare a dezinformării care funcționează pe lângă Guvernul Ucrainei a scris pe canalul său de Telegram că Rusia prin diferite mesaje de propagandă discreditează campania de mobilizare din Ucraina, fiind vorba de o operațiune informațional-psihologică mai amplă, ai cărei scop este de a descuraja rezistența ucraineană în acest război.
În plus, chiar Rusia este cea care a fost criticată intens pentru metodele folosite pentru a-și reface forțele decimate de război – de la recrutarea de pușcăriași în rândul mercenarilor Wagner, la mobilizarea forțată, „cu arcanul”, a mii de persoane.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind procesul de mobilizare din Ucraina. În mai presa rusă a scris că Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale. Au urmat alte narațiuni de propagandă, potrivit cărora UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană, în timp ce voluntarii se înscriu în batalioane pro-ruse care vor apăra regiunile din sud-estul țării de armata ucraineană.
Verifică sursele: Ofertă a armatei ucrainene: adu-ți un prieten și primești 20 de mii de grivne
Articol publicat inițial pe Veridica
Urmăriți-ne pe Telegram