„Putin a pierdut, e timpul să încheiem războiul”: Trump afirmă că elaborează o „concepție” de pace pentru Ucraina
![](https://bucpress.eu/wp-content/uploads/2024/12/e30793c10d6239e5a00e0dcabcef70e8.webp)
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a anunțat că lucrează la formularea unei „concepții” pentru a aduce pacea în Ucraina. Într-un interviu acordat publicației The New York Post, Trump a afirmat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este pregătit să negocieze un armistițiu.
„Zelenski este dispus să accepte un armistițiu. El dorește pacea”, a declarat Trump.
Poziția lui Trump și a administrației sale
Trump consideră deschiderea Kievului către pace „un pas important înainte”, subliniind că și liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie interesat de negocieri, dat fiind că „a pierdut” războiul:
„Când pierzi 700.000 de oameni, e clar că trebuie să te oprești. Nu se va termina până când nu vom avea pace.”
Trump a adăugat că își propune să pună capăt acestui conflict „absurd” printr-un plan bine gândit.
Întâlnirea trilaterală de la Paris
Pe 7 decembrie, la Paris, în timpul ceremoniei de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, Zelenski a participat la o întâlnire trilaterală cu Donald Trump și președintele Franței, Emmanuel Macron. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Zelenski, întâlnirea a durat aproximativ 35 de minute și a avut loc cu ușile închise.
A doua zi, Trump a reiterat pe rețeaua sa socială Truth Social necesitatea unui armistițiu imediat între Ucraina și Rusia. Zelenski a reacționat subliniind importanța garantării unui acord de pace fiabil.
Ce presupune „planul de pace” al lui Trump?
Presa internațională a vehiculat mai multe detalii despre planul posibil al lui Trump. Potrivit The Wall Street Journal, consilierii președintelui ales au discutat despre ideea înghețării liniei frontului și despre crearea unei zone demilitarizate de aproximativ 1.300 de kilometri. Planul ar include, de asemenea, ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO pentru următorii 20 de ani și să accepte pierderea a 20% din teritoriul său ocupat de Rusia.
Aceste propuneri au fost întâmpinate cu scepticism la Kiev. Un oficial al administrației ucrainene a declarat pentru The Economist că adevăratele planuri diplomatice nu sunt, de obicei, dezvăluite în presă și a criticat speculațiile ca fiind „propagandă rusească”.
Reacții internaționale și provocări
Conform The Guardian, în anturajul lui Trump există persoane care ar putea să-l convingă să negocieze cu Rusia pe termeni mai favorabili Kremlinului, dacă Moscova ar fi dispusă să rupă parteneriatul strategic cu China. În același timp, The Telegraph a menționat posibilitatea desfășurării unor trupe europene în zona demilitarizată.
Urmăriți-ne pe Telegram