Rada Supremă a adoptat un proiect de lege privind reformarea vămii
Resetarea vămii, pe parcursul mai multor ani, ar trebui să mărească veniturile bugetare cu 100 de miliarde de grivne
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat marți, 17 septembrie, un proiect de lege prin care se aduc modificări la Codul vamal. Despre acest lucru a informat președintele organizației neguvernamentale Centrul de Combatere a Corupției, Vitali Șabunin.
260 de deputați au votat astăzi pentru proiectul de lege. Șabunin a subliniat că resetarea vămii, adoptată, ar trebui să mărească veniturile bugetare cu 100 de miliarde de grivne în următorii câțiva ani.
Centrul de Combatere a Corupției a accentuat că aceste modificări sunt un angajament al Ucrainei față de FMI. Proiectul de lege creează o bază juridică pentru o reală reformare a vămii și va confirma partenerilor internaționali că Ucraina este pregătită să implementeze schimbările necesare.
Care sunt schimbările prevăzute de proiectul de lege:
Se modifică procedura de selecție competitivă a șefului serviciului vamal – de acum înainte, șeful DMS(ȘSV) va fi ales de o comisie de concurs formată din 6 persoane. Trei dintre aceștia vor fi desemnați de Ministerul Finanțelor, iar ceilalți trei vor fi reprezentanți calificați din partea organizațiilor internaționale. Dreptul de vot decisiv este acordat acestora din urmă.
„Cec în alb” (Încredere necondiționată pentru schimbările de personal) pentru schimbările de personal. Noul șef ales al DMS va avea puteri extinse în ceea ce privește personalul. În special, va putea numi adjuncții săi fără a fi necesară organizarea unui concurs obligatoriu.
Se introduce auditul extern anual al vămii. În cazul unui raport negativ, acesta va fi un motiv important pentru demiterea șefului DMS. De asemenea, în decurs de un an de la numirea noului șef, trebuie să aibă loc reevaluarea tuturor angajaților serviciului vamal. Dacă un angajat nu trece evaluarea, poate fi demis și nu va putea ocupa o funcție în organele DMS timp de următorii 10 ani. În plus, unul dintre etapele de selecție a candidaților pentru funcțiile din vamă va fi testarea cu poligraful.
Influența limitată a ministrului de finanțe. Ministrul de finanțe nu va mai avea competența de a aproba toate numirile de personal din cadrul vămii, dar va putea iniția în fața guvernului demiterea șefului DMS.
Forma contractuală de angajare și creșterea salariilor. Angajații vămii vor lucra pe bază de contract, care se încheie pe o perioadă de până la 3 ani. În fiecare an, aceștia vor trebui să treacă o verificare a nivelului de competențe vamale, în urma căreia pot fi obligați să urmeze cursuri de perfecționare. Salariul de bază nu poate fi mai mic decât de 14 ori valoarea minimului de subzistență pentru aparatul central și de 12 ori pentru organele teritoriale. Acestea se referă la cel puțin 29.428 și respectiv 25.224 grivne.
Urmăriți-ne pe Telegram