Rada Supremă de la Kiev vrea să oblige mass-media să șteargă comentariile negative despre funcționarii de stat
Parlamentul ucrainean propune să oblige media online să șteargă comentariile negative ale cititorilor în termen de trei zile de la primirea unei decizii judecătorești, a unei plângeri sau a unei dispoziții din partea Consiliului Național, altfel mass-media va fi trasă la răspundere.
Proiectul de lege corespunzător, 11321, inițiat între alții de președintele Comitetului pentru Libertatea Cuvântului, Iaroslav Iurcișîn, a fost adoptat de parlament la 14 ianuarie, informează „Ziarul Judiciar și Juridic”.
Este vorba despre răspândirea informațiilor false.
În același timp, publicația notează, cu referire la deciziile judecătorești, că mulți funcționari consideră ca fiind falsă informația care are un caracter negativ față de ei.
Marele Colegiu al Curții Supreme a decis anterior că informația negativă despre o persoană este considerată falsă dacă persoana care a răspândit-o nu dovedește contrariul (prezumția de bună-credință).
După cum a precizat instanța, informația negativă ar trebui considerată aceea în care se afirmă că o persoană a încălcat, printre altele, normele legislației în vigoare, a comis orice alte acțiuni (de exemplu, încălcarea principiilor morale, regulilor generale de conviețuire, comportament neetic în viața personală, socială sau politică etc.) și care, în opinia reclamantului, încalcă dreptul său la respectul demnității, onoarei sau reputației de afaceri.
O altă normă a proiectului de lege adoptat este că media trebuie să prezinte cuvintele unui funcționar nu doar literal, ci și „în rezumat fără a denatura esența”, pentru a evita răspunderea. În prezent, este suficient să se citeze literal.
Urmăriți-ne pe Telegram