„Rănile au fost foarte grave”:Cum este reabilitat la Cernăuți un militar care și-a pierdut mâna în război

Cum este reabilitat la Cernăuți un militar care și-a pierdut mâna în războ? / Un militar din Cernăuți, cu indicativul „Rom”, urmează un program de reabilitare într-un spital destinat veteranilor de război. El și-a pierdut o mână în timpul unei misiuni de luptă în direcția Kursk, în Federația Rusă, și a suferit totodată o leziune gravă la picior.
În prezent, bărbatul urmează zilnic ședințe de recuperare sub supravegherea medicilor – exercițiile durează între două și trei ore, informează audiovizualul public SUSPILNE.
Pe front, militarul comanda un pluton din Brigada 82 de asalt aerian. În septembrie anul trecut, vehiculul în care se afla a fost lovit de un obuz rusesc. Militarul a fost grav rănit la mână, iar medicii au fost nevoiți să efectueze amputarea.
„Au fost răni prin împușcare extrem de grave – mâna și piciorul erau aproape carbonizate. Piciorul a putut fi salvat, dar mâna nu”, povestește militarul.
De o lună, bărbatul face exerciții pe bandă de alergare pentru a-și recăpăta mobilitatea genunchiului, care încă nu se îndoaie complet. De asemenea, își întărește musculatura picioarelor. El afirmă că starea sa s-a îmbunătățit considerabil: dacă la început se putea deplasa doar cu ajutorul unui scaun rulant, acum urcă scările cu ajutorul cârjelor.
„Acum pot merge și fără cârjă, de exemplu prin salon. Este dificil, dar comparativ cu starea inițială, progresele sunt semnificative”, spune el.
Pe lângă exercițiile fizice zilnice, efectuate timp de două-trei ore, militarul lucrează și cu aparate speciale pentru mobilizarea articulațiilor. Se efectuează și exerciții dedicate motricității mâinii.
„Lucrăm la mobilitatea membrelor superioare. Are o proteză mecanică. Colaborează cu un ergoterapeut și cu un fizioterapeut. Exersăm motricitatea fină și întărim membrele superioare și inferioare. Dacă inițial îi era greu să stea în picioare sau să meargă, acum se deplasează confortabil cu cârjele. În privința rezistenței, dacă la început parcurgeam 100 de metri pe bandă, acum reușim 400–500”, explică fizioterapeuta Oksana Demediuk.
Reabilitarea va continua încă două-trei luni. După această perioadă, militarului i se va monta o proteză de braț.
Urmăriți-ne pe Telegram