Râul Prut din regiunea Cernăuți este poluat: cum îi afectează pe locuitorii comunității Mahala

Râul Prut este poluat în limitele comunității Mahala din regiunea Cernăuți. Unii indicatori depășesc norma de aproape 50 de ori. Informațiile vor fi transmise poliției pentru identificarea celor responsabili pentru apa poluată.
Acest lucru a fost raportat pe site-ul Inspectoratului de Stat de Mediu al Raionului Carpați, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
„Cumparam apa de baut”
O locuitoare a satului Mahala, Maria, spune că râul este poluat de câțiva ani. Apa din fântâni este contaminată și nu este potabilă. Nici măcar nu este potrivit pentru nevoile casnice, așa că unii săteni cumpără sisteme de purificare a apei.
„Avem un sistem de purificare a apei care costă aproape o mie de euro. De asemenea, filtre pe care le schimbăm o dată pe lună pentru că devin maronii din această apă. Cumpărăm apă pentru băut, și plătim și pentru alimentarea cu energie pentru că avem sistem de purificare a apei. Este imposibil să spăl hainele albe pentru că se îngălbenesc”, spune Maria.
Potrivit Mariei, râul Prut este poluat din cauza funcționării fabricilor, a unei gropi de gunoi și a stațiilor de epurare a apelor uzate. Vara, ele provoacă o duhoare în sat, care îi împiedică pe locuitori să deschidă ferestrele și ușile din casele lor.
Unii indicatori depășesc norma de aproape 50 de ori
Site-ul Inspectoratului de Stat de Mediu al Raionului Carpați precizează că cinci indicatori depășesc norma. Cel mai mare nivel al consumului biologic de oxigen este de 48,7 ori mai mare decât în mod normal.
Informațiile vor fi transmise poliției pentru identificarea celor responsabili de poluarea Prutului.
Cum îi afectează pe săteni starea râului
Această stare a apei este periculoasă pentru locuitorii comunității și pentru ecosistem, spune ecologistul Uliana Legheta. Înotul în râu poate provoca erupții cutanate, iar băutul și consumul de pește poate provoca boli. Potrivit acesteia, o astfel de poluare este asemănătoare cu deversarea deșeurilor agricole sau cu deversarea de gunoi.
„Aceasta este o poluare care indică prezența unei componente biologice. Adică au fost deversări, cel mai probabil neautorizate, care transportau materie organică. Și a fost atât de mult, încât a devenit o amenințare. Avertizăm uneori primăvara despre pesticide și nitrați, dar imaginați-vă aici o doză atât de mare”, spune Legheta.
Potrivit ecologistului, apa dintr-un râu se poate purifica prin curent rapid sau prin trecerea prin sol. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai dacă rezervorul nu este repoluat.
BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram