Război în Ucraina: 2,6 milioane de cetățeni sunt persoane strămutate intern care primesc ajutor de la stat
Ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a informat că 2,6 milioane de persoane din Ucraina primesc plăți lunare în calitate de persoane strămutate în interiorul țării.
“Avem 2,6 milioane de beneficiari lunari de plăți pentru persoanele strămutate intern. Trebuie să menținem aceste plăți și, de asemenea, să introducem o nouă categorie – circumstanțe de viață dificile ca urmare a agresiunii armate”, a declarat Vereshchuk.
Ministrul a menționat că, în timpul vizitei sale în Statele Unite, a discutat cu reprezentanții guvernului american despre sprijinul umanitar pentru ucraineni.
“Scopul nostru a fost de a comunica nevoile ucrainenilor pe plan umanitar. Acest lucru este foarte important, iar Banca Mondială, care a oferit recent 1,2 miliarde, s-a concentrat pe alte categorii. Sunt recunoscătoare Băncii Mondiale și altor instituții pentru că ne-au ascultat atunci când am propus să introducem această categorie pentru a ajuta persoanele afectate de agresiunea armată să supraviețuiască în timpul iernii și în 2024”, a declarat Vereshchuk.
La 1 decembrie, Banca Mondială a aprobat proiectul “Investiții în protecția socială pentru îmbunătățirea acoperirii, rezilienței și eficienței (INSPIRE)” pentru Ucraina. Acesta va oferi finanțare pentru 29 de tipuri de transferuri sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populație afectate de efectele devastatoare ale invaziei Rusiei.
Proiectul INSPIRE este finanțat printr-un împrumut de 1,2 miliarde de dolari de la Fondul fiduciar al Băncii Mondiale pentru acordarea de sprijin esențial pentru credite în Ucraina (ADVANCE Ukraine), susținut de Guvernul Japoniei.
Potrivit Ministerului Politicii Sociale, la data de 14 august 2023, în Ucraina erau înregistrați aproape 5 milioane de cetățeni care și-au părăsit locul de reședință ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Din 24 februarie anul curent, 3,6 milioane de persoane au fost strămutate, iar până la 1 milion dintre acestea s-au mutat din nou deja. Cel mai mare număr de astfel de persoane este înregistrat în regiunile Dnipro și Harkov.
Potrivit datelor ONU la 10 octombrie, peste 6,2 milioane de ucraineni au devenit refugiați de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Organizația a precizat că peste 5,14 milioane dintre refugiații ucraineni au solicitat rezidență temporară în țările vecine din Europa de Vest.
Consiliul Uniunii Europene a prelungit mecanismul de protecție temporară pentru ucrainenii care fug de război până în martie 2025.
Urmăriți-ne pe Telegram