Războiul nu se va încheia nici în 2025: Partenerii internaționali vor continua sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia?
Ministrul Apărării al Olandei, Ruben Brekelmans, a declarat că războiul din Ucraina este dificil și nu se va încheia în 2024 sau 2025, motiv pentru care este necesar să se continue lupta și să se ofere un sprijin mai mare Kievului. El a subliniat că trebuie să ne uităm pe termen lung și să ne asigurăm că europenii își mențin dorința de a susține Ucraina. Brekelmans a adăugat că amenințările din partea Rusiei sunt diverse și că este nevoie de investiții semnificative pentru a se proteja și a împiedica Moscova să continue agresiunile.
Un război de lungă durată și creșterea sprijinului pentru Ucraina
Analistul Institutului de Cooperare Euroatlantică, Volodymyr Horbach, a remarcat că declarația lui Ruben Brekelmans readuce realitatea în prim-plan. Toată lumea ar dori ca războiul să se încheie cât mai curând, dar trebuie să fim pregătiți pentru un scenariu mai rău, apropiind astfel finalul conflictului. Horbach a subliniat că războiul ruso-ucrainean se duce printr-o strategie de epuizare.
„Sfârșitul războiului înseamnă epuizarea resurselor, fie din partea uneia dintre părți, fie din partea ambelor. Deocamdată, acest lucru nu este vizibil pe termen scurt sau nu este clar. Prin urmare, concluzia este că trebuie să ne mobilizăm și să sprijinim mai mult Ucraina”, a spus Horbach.
Analistul a adăugat că susținerea pe termen lung și disponibilitatea de a plăti mai mult sunt semnale pozitive și o abordare normală. Totuși, dacă aliații europeni vor avea suficientă putere morală și psihologică, va fi observat în practică.
Politologul Oleg Posternak a subliniat că este dificil să se facă o inventariere a resurselor și a capacității potențiale a țărilor europene de a continua să ajute Ucraina.
„Chiar dacă există resurse financiare și militare, întrebarea rămâne: sunt ele suficiente? Producția militară este în curs de desfășurare, dar nu în ritmul dorit pentru apărarea țărilor europene”, a spus Posternak.
Cum ar putea evolua sprijinul din partea UE
Expertul în politici externe și de securitate al Centrului pentru Strategii de Apărare, Oleksandr Khara, a declarat pentru Focus că declarațiile lui Brekelmans sunt pozitive, deoarece ele nu împing Ucraina spre așa-zisele compromisuri, ci îi determină pe parteneri să se pregătească pentru un război lung cu Rusia și să continue să sprijine Kievul.
„Desigur, nu știm cum vor evolua lucrurile anul viitor, deoarece un factor esențial va fi ce se va întâmpla în Statele Unite. Dacă Donald Trump va ajunge la putere, atât în Europa, cât și în Ucraina va fi o situație complicată. Dacă va decide să nu urmeze promisiunile actuale și să-și schimbe viziunea, ar putea fi o altă poveste. Dacă vor rămâne democrații la putere, este clar că aceștia vor continua să sprijine atât Ucraina, cât și europenii”, a explicat Khara.
El a menționat că, deocamdată, este dificil de anticipat cum vor decurge lucrurile. Totuși, acesta este un semnal bun pentru europeni, îndemnându-i să nu se relaxeze. În plus, Khara consideră că astfel de declarații iau în considerare și posibilitatea ca Trump să vină la putere. Aceasta ar însemna că europenii vor trebui să plătească mai mult pentru propria securitate, iar cea mai bună modalitate de a se proteja în prezent este să ajute Ucraina.
Oleksandr Khara a subliniat că există 50 de țări în cadrul grupului „Ramstein” care ajută Ucraina. Dintre acestea, unele sunt foarte dedicate, cum ar fi statele baltice, care oferă cel mai mult sprijin raportat la PIB-ul lor, inclusiv arme necesare pentru propria apărare.
„Altele sunt, așa cum le putem numi, free riders, adică nu fac atât de mult. Iar cel mai important lucru este că Europa este un grup de țări democratice, iar în aceste state pot apărea schimbări în opinia publică. Alegătorii pot alege lideri care să susțină o reducere a ajutorului pentru Ucraina sau chiar încetarea acestuia. Așadar, este greu de prezis acest aspect”, a spus Khara.
El a adăugat că, în cei 2,5 ani de război, nu au avut loc schimbări politice majore în țările europene care să ducă la reducerea ajutorului pentru Ucraina sau la presiuni pentru compromisuri. Cu toate acestea, Ungaria a fost o excepție, fiind pro-Rusia și împotriva UE și NATO încă de la început.
Politologul Oleg Posternak a subliniat că ajutorul acordat Ucrainei depinde de liderii politici din fiecare țară. De exemplu, un nou președinte al României ar putea decide o schimbare a politicii față de Ucraina, sau în Bulgaria, o partidă pro-rusă ar putea intra în coaliție.
„Un exemplu pozitiv este cel al Olandei, unde intrarea Partidului Libertății, care are o orientare anti-ucraineană, nu a dus la reducerea ajutorului. Țara a reușit să neutralizeze influența unei partide din coaliție, dar nu există nicio garanție că acest lucru se va repeta în alte state”, a explicat Posternak.
„Iar cine poate garanta că alte țări vor proceda la fel? Trebuie să ne pregătim pentru scenariul în care Uniunea Europeană nu va putea înlocui ajutorul american, în ciuda deciziilor luate privind confiscarea activelor rusești înghețate”, a declarat politologul.
Posternak a menționat că există mai multe aspecte legate de sprijinul pe termen lung al UE pentru Ucraina: dacă elita politică, partidele guvernamentale și coalițiile vor suferi schimbări în următorii ani și cum aceste modificări vor influența opinia publică din Europa. De exemplu, Rusia alimentează în mod intenționat temerile privind declanșarea unui al treilea război mondial, ceea ce determină mulți europeni să se concentreze pe probleme interne și să se întrebe dacă nu ar fi mai bine să reducă ajutorul acordat Ucrainei.
„Aceste lozinci ar putea fi adoptate de multe partide europene. În prezent, vedem succesul alianței conduse de Sahra Wagenknecht în landurile din estul Germaniei. Wagenknecht se opune categoric ajutorului acordat Ucrainei, pledând pentru reconciliere și chiar renunțarea la teritoriile ocupate de Rusia”, a explicat politologul.
El a adăugat că, în prezent, situația electorală și politică din Europa este greu de prevăzut, iar tema anti-ucraineană devine din ce în ce mai populară. Aceasta include, printre altele, problema refugiaților ucraineni, finanțarea și reticența partidelor de guvernare și de opoziție de a aloca bugete pentru Ucraina. În plus, chestiunea cooperării economice cu Rusia joacă un rol important, predominând factorii politici în fața „solidarității sentimentale cu poporul ucrainean din cauza fricii și catastrofei provocate de ocupația rusă”.
Planul de victorie al lui Zelenski
Pe 15 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că va prezenta un plan de victorie președintelui american Joe Biden. Acest plan se bazează pe patru puncte-cheie: securitatea, poziționarea geopolitică a Ucrainei, sprijinul militar și sprijinul economic, alături de un punct supliment
Urmăriți-ne pe Telegram